Pudra de talc pentru bebeluşi, potenţial nocivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Loţiunile, şampoanele şi pudra de talc pentru bebeluşi pot transmite organismului copilului compuşi chimici potenţial toxici, precum ftalaţii, arată un studiu citat de AFP. Cercetarea

Loţiunile, şampoanele şi pudra de talc pentru bebeluşi pot transmite organismului copilului compuşi chimici potenţial toxici, precum ftalaţii, arată un studiu citat de AFP. Cercetarea realizată de Universitatea din Washington şi institutul de cercetări din cadrul Spitalului de pediatrie din Seattle demonstrează că bebeluşii pe pielea cărora mamele aplică produse de acest tip prezintă în urină o concentraţie mai mare de ftalaţi decât sugarii care nu beneficiază de astfel de "tratamente cosmetice". Ftalaţii pot provoca tumori hepatice, potrivit testelor realizate pe cobai în laborator.

"Este îngrijorător, pentru că expunerea la ftalaţi în primele luni de viaţă a fost asociată cu modificări în concentraţia de hormoni şi cu o creştere a cazurilor de alergii şi eczeme", a indicat Sheela Sathyanarayana, profesor de pediatrie, autor al acestui studiu. "Bebeluşii sunt, poate, cei mai afectaţi comparativ cu copiii şi adulţii, pentru că sistemul lor reproducător şi endocrin nu este complet dezvoltat", spune profesorul.
Cercetătorii au măsurat concentraţia în urină a nouă tipuri de ftalaţi la 163 de bebeluşi cu vârsta între 2 şi 28 de luni. În 2006, Uniunea Europeană a interzis utilizarea a şase ftalaţi în compoziţia jucăriilor zornăitoare pentru bebeluşi.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite