Prunele, un aliment energizant

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zemoase, dulci, cu o culoare unică în lumea fructelor, prunele sunt apreciate ca un aliment energizant şi un tonic al sistemului nervos. Ele sunt valorificate crude, în diferite preparate

Zemoase, dulci, cu o culoare unică în lumea fructelor, prunele sunt apreciate ca un aliment energizant şi un tonic al sistemului nervos. Ele sunt valorificate crude, în diferite preparate culinare: tarte, prăjituri, gemuri, magiun, jeleuri, şerbet, dar şi sub formă de băuturi.

Prin aportul de vitamine A (33 mg la 100 g fruct) B1, B2, C, de săruri minerale - potasiu (210 mg la 100 g fruct), calciu, fosfor, fier, mangan, sodiu -, prin bogăţia hidraţilor de carbon şi a acizilor organici, prunele sunt recomandate de nutriţionişti pentru valoroasele lor proprietăţi.

Printre acestea amintim pe cele diuretice, depurative, tonice, ale sistemului nervos, emoliente, energizante, laxative. Principalii constituenţi le recomandă în combaterea diverselor afecţiuni, de la cele biliare, hepatice, renale, ateroscleroză, până la nevroze, gută, obezitate, psihastenie, hipertensiune, hemoroizi, surmenaj, răceală sau constipaţie.

Fitonutriţionistul Eric Favre precizează că "sorbitolul conţinut de prună, adică un alcool derivat din glucoză şi fructoză, provoacă golirea imediată a vezicii biliare şi accelerează tranzitul intestinal". Prunele, în general, sunt prescrise şi pentru dieta pesoanelor iritabile, nervoase din cauza congestiei hepatice.

Reţeta săptămânii

Ficăţei de pui cu prune uscate

Ingrediente: 1 kg prune uscate, 1 kg ficăţei de pui, 4 cepe, 6 morcovi, 50 mg ulei de măsline, o căpăţână de usturoi, 6 roşii sau 6 linguri de suc gros de roşii, 3 foi de dafin, o linguriţă de cimbru măcinat şi pătrunjel, după gust.

Preparare: prunele se pun la înmuiat în apă fiartă şi răcită, timp de 12 ore. Ficăţeii vor fi înăbuşiţi, la foc mic, cu ceapa, roşiile şi usturoiul. După o jumătate de oră, se adaugă prunele şi uleiul. Condimentele, cu excepţia pătrunjelului, se pun în cratiţă când mâncarea este aproape gata. Fiecare porţie este asezonată cu pătrunjel verde.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite