VIDEO Programul care ştie când şi unde sunt comise crimele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un program creat de IBM detectează şi opreşte criminalii înainte ca aceştia să înfăptuiască omoruri.  Software-ul poate anticipa când şi unde ar putea fi comise infracţiuni, reducând cu 30% rata criminalităţii.

Citeşte şi:
Românul care a revoluţionat criminalistica audio

Compania americană IBM a creat un soft prin care pot fi stopate crimele. Sistemul, denumit CRUSH (Criminal Reduction Utilising Statistical History - n.r. Reducerea Criminalităţii prin Utilizarea Istoriei Statistice) evaluează datele privind infracţiunile, ponturile de la informatori, profilurile răufăcătorilor şi prognoza meteo, pentru a identifica punctele-cheie unde este cel mai probabil ca o infracţiune să se producă, arată comunicatul oficial al corporaţiei IBM.

Infracţionalitate redusă

După ce au constatat că abordările tradiţionale folosite erau tot mai puţin eficiente, oficialii Departamentului de Poliţie din Memphis (MPD) au implementat sistemul CRUSH, creat de IBM, în parteneriat cu Departamentul de Criminologie şi Justiţie Criminală al Universităţii din Memphis. Tehnologia „prezicerii" analitice este considerată un factor esenţial în scăderea ratei infracţionalităţii.

Vezi cum funcţionează metoda modernă de luptă împotriva criminalităţii

Corporaţia IBM a anunţat că MPD şi-a îmbunătăţit tehnicile de stopare a criminalităţii prin intermediul acestui soft, reducând rata acesteia cu mai bine de 30% din 2006 până în prezent. De asemenea, datele Poliţiei din Memphis arată că numărul crimelor violente s-a redus cu 15% în aceşti patru ani.

Cum funcţionează

„Prin analiza tiparelor de comportament criminal din trecut şi crearea unei hărţi care să prezică eventuale acţiuni viitoare, poliţia poate livra în teren informaţie critică în timp real, fapt care permite o desfăşurare de forţe adecvată", susţine Anne Altman, de la IBM.

Practic, soft-ul permite analiza unei serii de date din toate zonele oraşului, de la cea mai îndepărtată până la cel mai apropiat bloc. De exemplu, în ianuarie 2010, poliţia din Memphis a operat peste 50 de arestări în rândul dealerilor de droguri, fapt care a redus cu 36,8% rata criminalităţii în zona respectivă.

„Punctele tari"ale sistemului

Sistemul permite analiza în interval de câteva secunde a probelor din prezent şi din trecut, prin stratificarea unor „puncte tari" sub forma unor „hărţi ale crimei", care ajută oamenii legii în prevenirea acestora.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite