Programul unei zile perfecte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ne putem însuşi deprinderi ale unui stil de viaţă sănătos fără a face modificări majore în rutina zilnică Mulţi dintre noi visează să aibă un stil de viaţă sănătos. Lipsa

Ne putem însuşi deprinderi ale unui stil de viaţă sănătos fără a face modificări majore în rutina zilnică

Mulţi dintre noi visează să aibă un stil de viaţă sănătos. Lipsa timpului liber sau a energiei ne împiedică să facem schimbări în programul nostru zilnic. Specialiştii ne asigură însă că, fără a face modificări majore în programul nostru prin respectarea unui orar strict, nu putem să ne îmbunătăţim starea de spirit şi să avem o viaţă sănătoasă.

Obişnuiţi-vă să vă treziţi la 7.30
Cercetătorii britanici de la Universitatea Westminster au descoperit că, indiferent de ora la care ne culcăm, dimineaţa trebuie să ne trezim la 7.30. Cine se trezeşte între 5.22 şi 7.21 are în sânge doze ridicate de cortizol, hormonul responsabil pentru stres. Cortizolul ne face vulnerabili în faţa bolilor de inimă, în special a infarctului de miocard.

Specialiştii ne recomandă să aprindem lumina imediat ce ne-am trezit, deoarece expunerea la lumină resetează "ceasul" corpului, care guvernează somnul şi mecanismele de trezire. Un pahar de apă băut pe stomacul gol alungă deshidratarea survenită pe timpul nopţii şi previne migrenele. Apoi, ne spălăm pe dinţi.

Micul dejun se ia între 8.00 şi 8.30
Considerat principala masă a zilei, micul dejun nu trebuie omis niciodată. El se serveşte între 8.00 şi 8.30 şi trebuie să conţină neapărat şi fulgi de ovăz, care au proprietatea de a regla nivelul colesterolului şi al glicemiei. Ovăzul este uşor digerabil şi furnizează treptat energie corpului, astfel încât nu vom simţi nevoia să mâncăm prea repede.

Nu faceţi gimnastică între 8.30 şi 9.00
Cercetătorii de la Universitatea Brunel din Middlesex au constatat că atleţii care se antrenează la primele ore ale dimineţii sunt mai vulnerabili în faţa infecţiilor, deoarece sistemul lor imunitar este slăbit în această perioadă a zilei. În schimb, mersul pe jos este benefic pentru sănătate. Persoanele care au acest obicei dezvoltă cu 25% mai puţine răceli decât cele sedentare.

Rezolvaţi sarcinile dificile între 9.00 şi 10.30
Încercaţi să rezolvaţi cele mai importante sarcini de serviciu până în ora 10.00, deoarece s-a demonstrat că persoanele sunt "în priză" în primele două-trei ore de la trezire. Dacă lucraţi la computer, luaţi din oră în oră o pauză de trei minute. Ţinuta vestimentară şi mobilierul de la locul de muncă nu trebuie să provoace dureri de spate sau să deformeze poziţia corpului.

11.00: Mâncaţi un fruct
Cea mai bună metodă de a scăpa de pofta de dulciuri este să mâncăm un măr, o portocală sau o legumă de culoare verde (spanac).

13.00: Prânz cu legume
Avem nevoie de un prânz care să ne satisfacă apetitul concomitent cu furnizarea unor cantităţi mici de energie. Legumele coapte, asezonate cu sos de tomate reprezintă o soluţie în acest sens, datorită conţinutului ridicat de fibre.

Cercetătorii de la Universitatea Glasgow spun că este bine să mestecăm şi gumă pe parcursul zilei, deoarece aceasta poate suprima pofta de mâncare. În plus, guma de mestecat mai conţine şi un îndulcitor artificial care protejează împotriva bacteriilor.

14.30 - 15.00 Somnul de frumuseţe
Dacă timpul şi locul vă permit, dormiţi cel puţin 30 de minute pe zi. S-a demonstrat că persoanele care dorm o jumătate de oră în timpul zilei au mai puţine riduri, dar şi un risc cu 37% mai scăzut de a deceda din cauza afecţiunilor cardiovasculare.

16.00 - Beţi un iaurt
Iaurturile influenţează în bine starea de sănătate, datorită culturilor de bacterii vii conţinute. Aceste microorganisme se numesc "probiotice" şi au ca efect întărirea sistemului imunitar şi refacerea echilibrului natural al organismului.

17.00 - 19.00:Liber la mişcare
Acest interval orar este ideal pentru a face gimnastică, explică dr. Rav Naik, de la o clinica din Sheffield. "Inima şi plămânii funcţionează la capacitate maximă, muşchii sunt încălziţi, tendoanele sunt flexibile, iar nivelul cortizolului este scăzut", adaugă dr. Naik. Pentru a scăpa de 240 de calorii, medicii ne recomandă să înotăm zilnic cel puţin 20 de minute.

19.00 - 19.30:O cină uşoară
O masă bogată ne dă peste cap sistemul digestiv şi ne tulbură somnul, deoarece este nevoie de şapte ore pentru ca alimentele să ajungă în intestine. Prea mulţi carbohidraţi în meniu vor duce la apariţia fermentaţiei şi a balonărilor. Este bine să optaţi pentru un meniu format din legume cu porţii mici de carbohidraţi (pâine, cereale, paste făinoase, cartofi) şi proteine (lapte, carne, ouă).

21.45 -23.00: Un duş călduţ elimină stresul de peste zi
Pentru a avea un somn liniştit, nu vă uitaţi la televizor după ora 21.45. Obişnuiţi-vă să faceţi un duş cald înainte de culcare, pentru a regla temperatura corporală, dar şi pentru a scăpa de stresul acumulat în timpul zilei.

23.30: Ora ideală de culcare
Specialiştii spun că, pentru a ne simţi odihniţi, trebuie să adormim cu o jumătate de oră înainte de miezul nopţii. Persoanele care ţin la siluetă vor dormi cel puţin cinci ore pe noapte. Dacă somnul nu survine în 15 minute, citiţi o carte sau faceţi un puzzle.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite