Profesor de filosofie budistă: sunt conflictele şi războiul inevitabile?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă studiem istoria, pare că războiul face parte din insăşi construcţia noastră umană, scrie profesorul de filosofie budistă, David Nichtern, într-un editorial din Huffington Post.

Ca să înţelegi mecanica unui conflict, spune Nichtern, trebuie doar să analizezi doi oameni care stau împreună. Mai devreme sau mai târziu, vor apărea situaţii divergente, în care interesele lor sunt opuse, chiar dacă ei au cele mai bune intenţii. Când aceste interese nu sunt rezolvate, conflictul este inevitabil.

Poate conflictul nu este problema. Conflictul pare să fie un incident natural când împarţi un spaţiu, resurse, aspiraţii, obstacole. Să nu fii de acord cineva poate să fie lucru benefic, pentru că poate deveni un proces creativ, care duce la un punct de vedere inedit, crede expertul în filosofia budistă.

image

Zilnic dăm peste acest scenariu - acasă, la muncă, în politică. Problema apare când acest diferenţe de viziune şi de interese rămân nerezolvate. Când situaţia devine explozivă, atunci vedem războiul ca unică soluţie. Dacă te uiţi la război, îi vei găsi seminţele în procese abandonate de aplanare a unui conflict.

Războiul apare când uităm să ne rezolvăm divergenţele într-un mod creativ şi nu mai vedem altă soluţie în afară de distrugere. De fapt, războiul este şi el tot o încercare de rezolvare a conflictului, dar este o modalitate indezirabilă, mai spune Nichtern.

Poate câteodată războiul este inevitabil. Conflictul este atât de puternic, prăpastia este atât de lată, încât trebuie să intervină diplomaţii, liderii politici şi religioşi care au abilitate şi carisma să aducă la acelaşi numitor elemente divergente şi să facă apel la instinctele "înalte" ale tuturor celor implicaţi, încheie el.

Sursa ştirii şi blogul autorului, ambele în limba engleză.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite