Disperare. Profilul românilor care au stat cu mortul în casă ca să-i încaseze pensia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De-a lungul timpului au fost descoperite mai multe persoane care nu au declarat decesul părinţilor pentru a primi în continuare pensia acestora. Cei care îşi ţin morţii în casă, precum clujeanul Radu Tişea, care a stat cu cadavrul mamei sale în locuinţă timp de trei ani, sunt adevăraţi sociopaţi, spun specialiştii.

Atunci când sunt disperaţi, oamenii recurg la cele mai bizare şi macabre metode de-a înşela autorităţile pentru a obţine beneficii materiale. Când sunt strâmtoraţi, dar şi foarte tulburaţi din punct de vedere psihic, unii ajung să trăiască alături de cadavrele rudelor apropiate pentru a putea încasa în continuare pensia cuvenită acestora. Ei nu declară decesul rubedeniilor şi, lunar, îl aşteaptă pe poştaş în prag, cu zâmbetul pe buze, inventând tot felul de poveşti pentru a motiva absenţa pensionarului. Cel mai şocant astfel de caz este cel al clujeanului Radu Tişea, care a trăit cu trupul neînsufleţit al mamei sale în casă timp de trei ani, izbutind astfel să încaseze fraudulos aproape 27.000 de lei de la „Casa de Pensii".

Deconspirat de poştaş

Cel mai recent caz de acest fel este cel al unui bărbat din localitatea Viişoara, judeţul Cluj, care a trăit „în compania" cadavrului mamei sale timp de trei luni pentru a-i încasa pensia. Poliţiştii au descoperit trupul la sfârşitul lunii mai. „Am fost anunţaţi de factorul poştal că un bărbat de 65 de ani din comună i-a spus să-i dea pensia mamei sale, susţinând că aceasta, în vârstă de 89 de ani, este internată la spitalul din Câmpia Turzii. Funcţionarul s-a interesat la spital şi a aflat că femeia nu este internată acolo", au declarat anchetatorii la momentul respectiv. Poliţiştii au descoperit cadavrul bătrânei, aflat într-o stare avansată de putrefacţie, într-una dintre camerele locuinţei. După ce poştasul a anunţat autorităţile, bărbatul a încercat să se spânzure în podul casei, dar a fost resuscitat.

Situaţia de la Viişoara nu este singulară. De-a lungul timpului au fost prinse mai multe persoane care au folosit aceeaşi strategie macabră pentru a primi în continuare bani de la stat.  În urmă cu doi ani, în iulie 2009, rudele unui bătrân decedat au ascuns cadavrul răposatului timp de două săptămâni pentru a putea să-i încaseze pensia pe luna respectivă. Vecinii de bloc din cartierul craiovean Valea Roşie au anunţat poliţia că din locuinţa lui Petre Nicolescu, de 73 de ani, vine un miros extrem de urât şi că pe bătrân nu ­l-au mai văzut de peste două săptămâni. O echipă de poliţişti a intrat în apartamentul în care locuiau şi fiica vitregă a acestuia şi nepoata, unde a fost găsit cadavrul proprietarului. Cele două femei nu s-au grăbit să-l înmormânteze pe bătrân pentru că aşteptau să vină poştaşul să-i aducă pensia de 900 de lei.

Cu mortul printre haine

Tot din motive financiare, Gheorghe Radu, un buzoian în vârstă de 58 de ani, a locuit mai mult timp în aceeaşi casă cu trupul neînsufleţit al mamei sale. În 2008, vecinii săi din Căpăţâneşti au „mirosit" că ceva nu e în regulă şi au început să-l ia la întrebări pe Gică. Nu o mai văzuseră de mult timp pe Ileana Radu, bătrâna în vârstă de 84 de ani. Obişnuiau să-i aducă mâncare şi haine de pomană pentru că femeia era săracă şi locuia cu fiul ei într-un bordei dărăpănat, fără curent electric şi fără apă. De fiecare dată, însă, Gică le spunea că a dus-o la spital, la Bucureşti. Bărbatul s-a dat de gol când stătea la rând la pensie şi i-a spus unei consătence că a dus-o pe mama sa la azil.

„Dacă era la azil, îi opreau ăia pensia"

„Eu i-am zis că, dacă era la azil, îi opreau ăia pensia şi atunci a întors-o, că e tot la spital", a spus femeia căreia Gică i s-a confesat fără să vrea. Femeia a alertat poliţia şi oamenii legii au descins în bordei. Au găsit-o pe moartă în stare avansată de putrefacţie, sub un morman de ­haine vechi. La audieri, Gheorghe Radu a spus că mama lui a murit în urmă cu trei săptămâni. Cu toate acestea, când au văzut cadavrul, legiştii au apreciat că femeia era moartă de mai multă vreme.

Trupul bătrânei a fost dus la morgă pentru a fi stabilită data morţii şi pentru a verifica dacă decesul a survenit din cauze naturale sau a fost ucisă. Gică a fost şi el dus la un spital de neuropsihiatrie pentru o expertiză psihiatrică. Tot în 2008, în noiembrie, a mai fost descoperit un caz asemănător în Reghin, unde Mircea Mariş îşi ţinea mama moartă de 11 luni într-o cămară din casă, tot pentru a-i încasa pensia. Liviu Minea, din Bucureşti, a fost prins şi el de poliţişti cu mortul în apartament. El a stat mai bine de un an în casă cu cadavrul mamei sale, decedată la vârsta de 77 de ani, pentru a nu pierde locuinţa.

„Sport naţional" în Grecia

Autorităţile elene au descoperit anul trecut, în cursul unei campanii de limitare a risipei de bani publici care a condus la afundarea ţării în datorii, că peste jumătate dintre cetăţenii greci care apăreau în registrele Evidenţei Populaţiei ca având peste 110 ani muriseră de multă vreme. Din cei 500 de centenari, mai mult de 300 nu erau morţi de mult. Cifrele au rezultat în urma unei verificări parţiale, nefiind cercetate toate registrele. Reprezentanţii Ministerului Muncii de la Atena au declarat că au fost descoperite cazuri în care au fost virate pensii unor persoane care muriseră de cinci sau şapte ani. Fenomenul luase o asemenea amploare încât rudele celor decedaţi nici nu făceau eforturi să ascundă cadavrele. Deşi toată comunitatea a participat la înmormântare, nimeni nu trăda secretul.

Măsuri luate de autorităţi

În 2007, Casa Naţională de Pensii şi alte drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS) a semnat un protocol cu Departamentul de Evidenţă a Populaţiei din cadrul MAI prin care CNPAS va primi lunar date referitoare la persoanele care intră în sistemul de evidenţă a populaţiei, dar şi despre persoanele care decedează şi ies din acest sistem.

Cei care ascund cadavre riscă până la 12 ani de închisoare

Nedeclararea decesului unei persoane şi încasarea pensiei în numele acesteia pot fi pedepsite cu până la 12 ani de închisoare, spun specialiştii în drept. „Legea 119 din 1996 cu privire la actele de stare civilă prevede obligaţia de declarare a decesului în termen de trei zile de la data încetării din viaţă a persoanei. Nerespectarea acestui termen constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 la 150 de lei, exceptând situaţia în care fapta este săvârşită în asemenea condiţii încât, potrivit legii penale, este considerată infracţiune", explică avocatul George Manciu de la casa de avocatură „Manciu Lawyers".

Tot el mai spune că nedeclararea decesului şi încasarea pensiei persoanei decedate întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de înşelăciune, prevăzută de articolul 215 din Codul Penal, şi se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 12 ani, precum şi ale infracţiunii de fals în declaraţii în formă continuată, prevăzută de articolul 292 din Codul Penal, care se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. În unele cazuri, mai spun juriştii, persoanele care ascund moartea rudelor ar putea fi cercetate şi pentru profanare de cadavre. Profanarea se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.

A trăit trei ani cu cadavrul mamei în cameră

Unul dintre cazurile cele mai tulburătoare este cel al clujeanului Radu Tişea. El a fost deconspirat de poştaş în 2008 după ce a trăit cu cadavrul mamei sale în casă timp de trei ani. Tişea, în vârstă de 54 de ani, şi-a recunoscut fapta şi a achitat în întregime suma de 26.696 de lei, pe care o datora Companiei Naţionale „Poşta Română".

Radu Tişea este pasibil de pedeapsa cu închisoarea

La audieri, unde s-a prezentat împreună cu fosta soţie, audiată şi ea în calitate de martor, le-a luat apărarea lucrătorilor de la poştă. „Regret fapta. Nu am cum să scap de ea. Ţin să precizez că lucrătorii de la poştă nu au nicio vină. Au avut încredere în mine şi i-am înşelat. În ideea că poate-poate îmi mai salvez conştiinţa, am încercat să recuperez prejudiciul şi l-am achitat", a declarat clujeanul trimis în judecată pentru infracţiunea de înşelăciune în formă continuată. „Voiam să creez impresia că trăieşte, că totul este în regulă, atât faţă de vecini, cât şi faţă de fosta soţie", a adăugat acesta pentru a o disculpa şi pe fosta soţie. 

Din 2005, când Viorica ­Tişea a murit, şi până în 2008 când, în cele din urmă, fiul său i-a anunţat decesul, acesta i-a dat lunar o parte din pensie fostei sale soţii, pentru a acoperi cheltuieli alimentare. „Fosta soţie făcea de mâncare pentru mine şi pentru mama. Îi dădeam bani din pensie să cumpere cele necesare", a explicat bărbatul. Radu Tişea a povestit în faţa judecătorilor cele întâmplate: „Amânam de la o zi la alta să declar moartea mamei. Gândul mă îngrozea în fiecare zi mai tare! În 2008, fosta soţie avea, probabil, ceva bănuieli şi mi-a spus într-o zi clar că «trebuie» să o vadă. Am simţit că bănuielile ei sunt destul de puternice şi am hotărât să mă autodenunţ".

Şi poştaşul avea suspiciuni

Bănuielile fostei sale soţii erau generate de faptul că bărbatul nu mai primise pensia mamei de câteva luni pentru că factorul poştal Nicolae Săuca, cel care îi aducea pensia, avea la rândul lui suspiciuni cu privire la defunctă. „I-am cerut inculpatului să mă lase să o văd, dar m-a lăsat doar până în faţa uşii camerei ei. Am decis în acel moment să nu-i mai dau banii", a declarat poştaşul. Radu Tişea a fost examinat medico-psihiatric, iar concluziile medicilor au fost că bărbatul a avut discernământ în toţi aceşti trei ani, cât a ţinut cadavrul mamei în apartamentul din Mănăştur, unde locuiau împreună.

image

" Voiam să creez impresia că mama trăieşte, că totul este în regulă, atât faţă de vecini, cât şi faţă de fosta soţie. ''
Radu Tişea 54 de ani

Împinşi de sărăcie sau de caracterul antisocial

Persoanele care ascund cadavrele apropiaţilor pentru a încasa în continuare pensia sunt considerate de psihiatri şi de sociologi fără morală şi lipsite de caracter. În cazurile extreme, ca cel al lui Radu Tişea, care a stat cu cadavrul mamei sale în casă timp de trei ani, specialiştii spun că avem de-a face cu adevăraţi sociopaţi, care trăiesc numeroase episoade psihotice, ca halucinaţiile sau paranoia, în perioada în care stau cu mortul în casă.

Psihologul şi sociologul ­Hanibal Dumitraşcu este de părere că situaţia materială precară este unul dintre principalele motive pentru care oamenii recurg la astfel de metode. „Sărăcia dezorganizează comportamentele. Oamenii nu au devenit barbari, doar că au rămas fără morală", crede specialistul. Despre cei care stau luni întregi cu mortul în casă, Dumitraşcu spune că sunt sociopaţi. „În unele cazuri avem de-a face cu o patologie, fără îndoială. Oamenii care stau cu un cadavru în casă cu anii trăiesc cu siguranţă episoade de ordin psihotic. ­N-ai cum să fii indiferent atunci când stai atâta timp cu mortul în casă", încheie Dumitraşcu.

„Interes meschin"

Psihiatrul Florin Tudose crede că aceste persoane şi, în particular, Radu Tişea, au o personalitate antisocială. „Este categoric un caz insolit şi extrem de grav. În istoria psihiatriei sunt consemnate cazuri în care anumite persoane erau ataşate foarte tare de cei dragi şi refuzau să-i înmormânteze. Aici însă este vorba de un interes meschin, material şi nu putem constata ­decât o tulburare psihică, specifică indivizilor antisociali", spune psihiatrul. El atrage atenţia şi asupra indiferenţei cunoscuţilor în aceste cazuri. „Putem da şi un diagnostic social în cazul lui Tişea. Timp de trei ani nimeni nu s-a interesat de soarta femeii. Ea avea o istorie, vecini, prieteni. Ne tot mirăm că se pot întâmpla astfel de fapte, însă aceste lucruri monstruoase se petrec pentru că le lăsăm să se întâmple", a subliniat Tudose.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite