Primele Barbie cu trăsături de negrese

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primele Barbie cu trăsături de negrese
Primele Barbie cu trăsături de negrese

Producătorul jucăriilor Barbie a lansat păpuşi de culoare, cu şolduri pline, cu nas proeminent şi cu pomeţi pronunţaţi. Primele păpuşi negrese care nu sunt doar versiuni colorate ale clasicelor figurine blonde au fost concepute de o femeie de culoare.

Citiţi şi:


Colecţia de păpuşi de culoare este prima de acest gen lansată de Barbie şi redă detaliile fizice ale negreselor. Designerul Stacey McBride-Irby, la rândul ei negresă, a conceput păpuşile în încercarea de a crea o serie de figurine potrivite pentru fiica ei de şase ani.

Feţiţa lui Stacey nu va fi singura care se va bucura de ele - colecţia a fost creată şi pentru alte câteva milioane de copii de culoare din întreaga lume. „Am vrut ca fetiţele de culoare să se identifice cu aceste păpuşi şi să înţeleagă că şi negresele sunt frumoase“, a spus Stacey McBride-Irby, citată de cotidianul britanic „The Daily Mail“.

Figurine cu personalitate

Personajele-Grace, Kara, Trichelle, Courtney, Janessa şi Kianna-au fost concepute pe modelul fetelor educate, care îşi doresc o carieră, şi nu pentru a promova tradiţiile negrilor, deja ajunse la stadiul de stereotip.

Păpuşile nu par interesate de muzica hip-hop şi nici de viaţa de noapte. Fiecare păpuşă a fost „dotată“ cu accesorii personale şi are un aspect unic. Până şi tonul pielii diferă de la o jucărie la alta-maro deschis, ciocolatiu sau caramel.

„Fetiţa mea a avut păpuşi cu înfăţişare afro-americană, dar nu şi păpuşi cu pielea de aceeaşi culoare cu a ei“, a afirmat o mamă din Virginia (SUA), încântată de faptul că, astfel, copilul se va obişnui cu ideea că are pielea mai albă decât ceilalţi membri ai familiei.

Alţi părinţi au spus însă că păpuşile cu păr lung şi drept nu sunt îndeajuns de negrese. „M-aş fi aşteptat la o păpuşă cu păr scurt, în stilul afro“, a spus o clientă, contrariată. Iniţial, Stacey McBride-Irby a creat toate păpuşile cu păr lung şi drept, dar a fost sfătuită să creeze şi unele cu părul ondulat, opinie de care a ţinut cont.

image
image

Am vrut ca fetiţele de culoare să se identifice cu aceste păpuşi şi să înţeleagă că şi negresele sunt frumoase.

image



Stacey McBride-Irby, designer

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite