Primăvara timpurie aduce alergia la polen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iarba şi copacii înfloriţi provoacă reacţii alergice persoanelor sensibile Pentru persoanele alergice la polen, primăvara reprezintă cel mai neplăcut sezon al anului. Dacă până acum

Iarba şi copacii înfloriţi provoacă reacţii alergice persoanelor sensibile

Pentru persoanele alergice la polen, primăvara reprezintă cel mai neplăcut sezon al anului. Dacă până acum alergiile debutau la sfârşitul lunii aprilie, încălzirea vremii a făcut ca simptomele chinuitoare, asemănătoare răcelii, să aducă pacienţii mai devreme la medicii alergologi.

Fie că este vorba despre parfumul zambilelor sau al narciselor, despre iarbă sau copacii înfloriţi, simptomele alergiei sunt aceleaşi: mâncărime nazală, strănuturi cu repetiţie, congestia (înfundarea) nasului, secreţie nazală (rinoree) sau lăcrimare abundentă, senzaţii de usturime şi înţepături la nivelul ochilor. Prof.dr. Ioan Amandescu, alergolog la Spitalul Colentina din Capitală, spune că simptomele sunt mai accentuate dimineaţa, deoarece atunci se înregistrează cea mai mare concentraţie de polen în atmosferă.

În cazul persoanelor sensibile, alergiile joacă un rol important în provocarea astmului (caracterizat prin tuse seacă, persistentă, greutate în respiraţie sau senzaţie de sufocare). Statisticile la nivel mondial arată că între 10 şi 20% din populaţie este alergică la polen. Din păcate, nu există o pilulă-minune care să ne facă imuni în faţa polenului. În schimb, alergologul poate prescrie un tratament personalizat, care trebuie repetat în fiecare sezon.

Tratatamentul "după ureche" este interzis!

O altă metodă ar fi imunoterapia specifică cu alergen (desensibilizarea la polen). Tratamentul începe cu câteva luni înainte de debutul sezonului şi vizează creşterea toleranţei organismului la alergen, prin administrarea progresivă a unor cantităţi mici din polenul respectiv (există peste 130 de plante care declanşează alergii). Potrivit prof. Ioan Iamandescu, dintr-o sută de persoane care sunt alergice strict la polen, 65 vor deveni sensibile şi la praful de casă, dacă ignoră simptomele alergiei sau recurg la automedicaţie.

Analize gata în 15 minute

Teste cutanate: constau în aplicarea pe piele a picăturilor de alergen suspect, care pătrund în piele printr-o înţepătură cu un ac fin. Rezultatul se obţine în 15-20 de minute. Înroşirea pielii în jurul picăturii înseamnă reacţia pozitivă la extractul respectiv (prezenţa alergiei). Analiza este ieftină, însă poate fi uneori fals negativă (dacă pacientul a luat antihistaminice înainte de testare) sau periculoasă (poate declanşa o criză de astm).Testarea la Imunoglobulinele E (anticorpii contra polenului, existenţi în sânge): metodă sigură, fără efecte secundare.

Sărutul poate fi un remediu

Cercetătorii japonezi au descoperit că 30 de minute de sărut suprimă producţia de histamină din corp (o chimicală eliberată de organism ca urmare a reacţiei la polen, în urma pătrunderii acestuia în căile respiratorii). Aceasta este responsabilă cu declanşarea simptomelor alergiei.

Sfaturi utile

Programaţi-vă concediul de odihnă în perioada în care vă apar, de obicei, reacţiile alergice. Alegeţi marea sau muntele, unde polenul din atmosferă este anulat de razele ultraviolete sau de umiditate.

Conduceţi maşina cu geamul închis. Impactul cu polenul este ridicat, iar manifestările sunt severe în cazul în care şofaţi cu viteză şi cu geamul deschis.

Tineţi ferestrele închise orele 4.00 şi 17.00, deoarece în această perioadă polenul explodează în atmosferă

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite