Prima dragoste ne modelează gusturile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prima dragoste poate părea o joacă de adolescenţi la momentul în care se  întâmplă, dar ea are, de fapt, mai multe semnificaţii
Prima dragoste poate părea o joacă de adolescenţi la momentul în care se întâmplă, dar ea are, de fapt, mai multe semnificaţii

Odată cu prima relaţie de iubire se construieşte în mintea noastră imaginea partenerului ideal, pe care îl căutăm şi la care ne vom raporta mai apoi tot restul vieţii. Prima dragoste ne rămâne veşnic în amintire pentru că este şi cea în care ne implicăm emoţional mai mult decât o vom face pe viitor.

Raluca Dranca (25 de ani) l-a cunoscut pe soţul ei Cosmin când erau amândoi la liceu, prin intermediul Veronicăi, verişoara lui, care îi era colegă de bancă. Pentru amândoi aceasta a fost prima relaţie de dragoste serioasă. S-au despărţit însă după ceva mai mult de un an, „cuminte, fără tam-tam", pentru că în clasa a XII-a au ales să urmeze studiile în oraşe diferite. După ce a terminat facultatea la Bucureşti şi un master la Madrid, Spania, Raluca s-a întors acasă. A fost invitată de verişoara lui Cosmin la nunta ei şi, cum el era cavaler de onoare, dar nu avea parteneră, Veronica, mireasa, a rugat-o pe ea să-l însoţească.

Citiţi şi:

Foştii, un pericol pentru actuala relaţie?

Iubire sau dependenţă? Ce vă ţine împreună?

„Ne-am reîndrăgostit fără să ne dăm seama", povesteşte Raluca. Amândoi au mai avut şi alte relaţii până s-au reîntâlnit, dar nu s-au uitat. „Totul părea extrem de natural, de firesc, lângă el. După nici două zile de când ne revăzusem îmi părea că nu am fost nicicând despărţiţi", spune ea.

Pe forumurile de femei de pe internet, doamnele au păreri diferite despre ceea ce înseamnă prima dragoste. Unele spun că nu se uită, altele că da. Totuşi, chiar şi cele care pretind că nu a avut o mare importanţă, îşi amintesc cum arăta primul bărbat pe care l-au iubit în adolescenţă. „Prima dragoste a mea a fost la 14 ani... nu l-am uitat pe tip, în sensul că mi-a rămas intact în memorie chipul lui... a fost frumos tot ce‑am trăit, dar era ceva pur, ingenuu, ceva ce de multe ori nu poţi descrie în cuvinte...", spune una dintre utilizatoarele roportal.ro.

Prima experienţă importantă de viaţă

Psihologul Lena Rusti spune că, de cele mai multe ori, prima dragoste nu se uită. „În general, dintr-un şir de noţiuni similare, le reţinem mai uşor pe prima şi pe ultima. Acesta nu este însă singurul motiv pentru care o reţinem, ci pentru că, de obicei, în prima iubire este investit un cumul de emoţii de o intensitate pe care experienţa noastră de viaţă o mai atenuează", explică ea.Prima iubire reprezintă prima experienţă importantă de viaţă, spune şi psihologul Aniela Minu, convinsă că aceasta are un impact important asupra următoarelor relaţii.

„Prima «iubire» reprezintă imaginea mai mult sau mai puţin conştientizată a partenerului pe care ni-l dorim sau care ne atrage. Şansele ca următorii «aleşi» să semene cu «prima iubire» sunt mari, pentru că, de fapt, şi aceştia se «conformează» acelui model mental al partenerului pe care îl dorim. Uneori alegem partenerii ca să evităm anumite traume din trecut, alteori pentru că am învăţat să gândim cumva în legătură cu ceilalţi, cu propria persoană, cu ce considerăm că trebuie sau nu să ni se întâmple."

În căutarea viitorului partener

Lena Rusti spune că prima noastră relaţie şi mai ales reuşita sau nereuşita ei ne pot influenţa stima de sine şi încrederea cu care pornim în continuare în căutarea viitorului partener. Totuşi, aceasta nu e o regulă general valabilă. „Chiar dacă prima relaţie a fost un eşec, e posibil să ne ajustăm comportamentul, din dorinţa de a ne proteja şi de a nu mai fi răniţi. În stabilirea acestor reguli contează însă şi experienţele noastre anterioare de viaţă, nu doar cele legate de prima relaţie."

"O amintire se fixează în memorie cu atât mai bine cu cât are o mai mare încărcătură emoţională, aşa că putem spune că prima dragoste nu se uită niciodată."
Aniela Minu psiholog

"Multe persoane păstrează nostalgia primei iubiri, mai ales dacă ulterior nu au reuşit să se regăsească întrutotul într-o altă relaţie."
Lena Rusti psiholog

"Problemele cu care te confrunţi în dragoste au o mai mare legătură cu prima relaţie sentimentală."
Jennifer Beer cercetătoare

Stima de sine depinde de relaţiile din tinereţe

Cercetătoarea Jennifer Beer de la Universitatea California, SUA, spune că experienţele prin care ai trecut prima dată când te-ai îndrăgostit au efecte asupra următoarelor relaţii. „Problemele cu care te confrunţi în dragoste au o mai mare legătură cu prima relaţie sentimentală decât cu părinţii, aşa cum susţineau până acum specialiştii", spune cercetătoarea. Beer a realizat un studiu pe baza primelor poveşti de dragoste trăite de 303 studenţi de la universitatea la care activa.

Amintiri detaliate şi puternice

Prin „prima dragoste" ea nu înţelege acele relaţii neîmpărtăşite când un adolescent „crede că s-a îndrăgostit" de un profesor sau de un star de cinema, ci prima relaţie de natură romantică între doi indivizi, de obicei trăită în adolescenţă.

Cei care îşi aduc aminte de această experienţă în termeni pozitivi se vor simţi mai siguri pe relaţia lor. Cerce­tătoarea vrea să meargă mai departe şi să vadă în ce fel se păstrează aceste detalii în mintea noastră şi în ce mod ne afectează ele imaginea de sine. „Amintirile acestea sunt foarte detaliate şi puternice. De obicei, nu sunt foarte plăcute din cauza despărţirii. Totuşi, orice s-ar fi întâmplat, te fac să te gândeşti: «Aşa sunt eu ca partener într‑o relaţie»".

Cei care îşi aduc aminte că prima experienţă romantică a însemnat fericire, emoţii, intensitate, inspiraţie, mândrie şi entuziasm au şanse mai mari ca mai târziu să aibă relaţii stabile, decât cei care evocă ostilitate, frământări, stres, sentimente de vinovăţie, frică sau ruşine. Chiar dacă relaţia s-a terminat, nu înseamnă că va fi percepută negativ. O relaţie este înţeleasă după mai mulţi ani. Una dintre participantele la studiu a spus că a fost foarte supărată atunci când a aflat că fostul ei iubit a ieşit cu altcineva imediat după despărţire. Totuşi, înainte de asta, a perceput relaţia ca pe una pozitivă, din care a avut multe de învăţat. O altă poveste este cea a unei femei care a avut o primă relaţie cu probleme şi care a rămas, în urma acestei experienţe, cu impresia că nu poate avea încredere în niciun bărbat.

Patru moduri de a percepe o relaţie

1 Sigură - Sentimente pozitive de ambele părţi
2 Indiferentă - Sentimente pozitive din partea ta, dar nu şi de la partener
3 Acaparatoare - Sentimente pozitive ale partenerului, indiferenţă din partea ta
4 Îngrozitoare - Sentimente negative de ambele părţi

Comunicarea cu adolescenţii îndrăgostiţi

Părinţii trebuie să le explice copiilor ce înseamnă dragostea, la fel cum trebuie să le vorbească despre intimitate şi sex. Mai mult decât atât, pentru ca ei să înţeleagă, ar trebui să le povestească propriile experienţe. Astfel, tinerii vor învăţa să fie la fel de deschişi, iar părinţii ar şti de fiecare dată când copiii lor au asemenea sentimente faţă de cineva. Acest lucru îi va ajuta pe părinţi să afle ce se întâmplă în viaţa copilului lor şi chiar să-şi dea seama dacă acesta are unele complexe, spune Stephanie Meiselman, psiholog la Centrul de Psihologie Medicală din Beverly,Massachusetts, SUA. Comunicarea cu adolescenţii este foarte importantă, pentru că aceasta este vârsta la care ei îşi aleg modelul de partener. „Relaţiile din adolescenţă sunt foarte puternice pentru că tinerii sunt la o vârstă la care îşi formează valorile unii alături de ceilalţi", spune psihologul Lena Rusti.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite