Prieteniile ne prelungesc viaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele sociabile au un risc mai mic de a se îmbolnăvi, arată un studiu de specialitate Oamenii care trăiesc singuri suferă modificări genetice în urma cărora se pot îmbolnăvi mai

Persoanele sociabile au un risc mai mic de a se îmbolnăvi, arată un studiu de specialitate

Oamenii care trăiesc singuri suferă modificări genetice în urma cărora se pot îmbolnăvi mai uşor, susţin oamenii de ştiinţă americani. Studiul cercetătorilor de la UCLA, publicat recent în jurnalul "Biologia Genomului", arată că anumite gene sunt mai active în cazul persoanelor care sunt izolate din punct de vedere social.

O mare parte din genele la care s-a descoperit o activitate mai intensă sunt în legătură cu sistemul imunitar şi cu inflamarea ţesuturilor, relatează BBC News.

Corelaţia existentă între gene şi singurătate a fost stabilită şi de către cercetătorii danezi, în urma unui studiu întreprins pe 8.000 de gemeni, însă specialiştii americani au analizat mai în amănunt genele implicate. Ei s-au folosit de 14 voluntari, cărora le-au monitorizat activitatea genetică a celulelor albe în timp ce interacţionau sau nu cu cei din jur.

În cazul voluntarilor care sufereau de singurătate, cercetătorii au descoperit câteva gene care au o activitate mai intensă decât în mod normal şi care au o legătură directă cu mecanismele de apărare ale organismului, precum inflamaţia (fenomen local, reacţional, din partea organismului faţă de un agent purtător de boli).

În cazul unui răspuns inflamator crescut, ţesuturile pot fi afectate, existând riscul apariţiei unor afecţiuni diverse. Alte gene corelate cu singurătatea sunt cele importante în lupta împotriva viruşilor şi producătoare de anticorpi. Specialiştii au constatat că aceste gene sunt mai puţin active la persoanele singure.

Calitatea prietenilor, mai importantă decât numărul lor

Dr. Steven Cole, coordonatorul studiului, spune că nu este atât de important numărul prietenilor, ci mai degrabă calitatea lor. Potrivit acestuia, profilul genetic îi va ajuta pe medici să dezvolte terapii eficiente în îndepărtarea sentimentului de singurătate.

Profesorul Andrew Steptoe, de la University College London, recunoaşte că izolarea şi lipsa suportului social pot compromite sănătatea unei persoane, însă remarca faptul că nu putem să afirmăm în proporţie de 100% că situaţiile respective provoacă modificări la nivelul genelor.

Cinci paşi pentru a scăpa de singurătate

Majoritatea persoanelor care suferă de singurătate nu ştiu ce să facă sau la cine să apeleze pentru a ieşi din această stare. Iată cinci paşi simpli, care vă vor ajuta să faceţi câteva schimbări în viaţa dumneavoastră.

1. Înainte de a porni la drum, asiguraţi-vă că starea de singurătate pe care o resimţiţi nu are cauze medicale. Anxietatea socială şi depresia sunt două afecţiuni comune, subdiagnosticate. Ele pot fi o explicaţie a stării în care vă aflaţi.

2. Singurătatea este o emoţie de care dorim să scăpăm cât mai repede. Însă, înainte de a încerca să o eliminăm, trebuie să recunoaştem că avem o problemă.

3. Renunţaţi la stilul de viaţă pasiv. Fiţi activi, ieşiţi mai des în oraş, stabiliţi-vă un grup de prieteni alături de care să vă implicaţi în activităţi pozitive.

4. Investiţi puţin timp şi o sumă modestă de bani în cărţi care vă învaţă cum să gândiţi pozitiv şi cum să fiţi un confident bun.

5. Încercaţi să faceţi schimbări radicale în ceea ce priveşte atitudinea faţă de cei din jur, dar şi faţă de propria persoană. Fiţi mai îndrăzneţi şi abordaţi persoanele din jur pentru orice problemă care vă dă bătăi de cap.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite