Previziuni pentru 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peisajul economic mondial va fi mai limpede, dar situaţia nu se va îmbunătăţi considerabil. Criza economică nu ne va da pace, vremea va fi ceva mai caldă, dar pandemiile ne vor ocoli, susţin specialiştii din diverse domenii.

De fiecare dată când începe un nou an, sperăm că va fi mai bun decât cel precedent. În această perioadă, experţi din diverse domenii se întrec în a face previziuni pentru anul 2010.

Mai citiţi şi:

2010 se anunţă un an fierbinte

Vestea bună este că lumea va ieşi din recesiune, iar peisajul economic postcriză se va mai limpezi. Vestea proastă este legată de modul în care va arăta tabloul financiar, notează publicaţia „The Economist".

Ţările bogate, împovărate de datorii şi de o rată ridicată a şomajului, nu vor scăpa prea repede de corvezi. Guvernele vor avea de luat hotărâri dificile. Mai precis, vor trebui să decidă cât de repede îşi vor retrage sprijinul pe care l-au oferit pentru a păstra funcţional sistemul financiar.

Şi nu este exclus ca alegătorii din Marea Britanie şi din Statele Unite ale Americii să-şi manifeste nemulţumirile generate de recesiune printr-un vot de blam dat formaţiunilor aflate la putere. La nivelul mediului de afaceri nu se vor simţi îmbunătăţiri semnificative, dar măcar se vor putea contura strategii coerente pentru o creştere economică pe o perioadă mai îndelungată, nu doar pe termen scurt.

România nu va scăpa repede de greu

Anul 2010 va fi unul dificil şi pentru economia României. Din proiectul de buget pentru anul viitor, aprobat deja de Guvern, reiese că vom înregistra o creştere economică de 1,3% şi o rată a inflaţiei de 3,7%. Executivul estimează că rata şomajului se va reduce în 2010 la 7,3%, de la 7,8% în acest an. Chiar şi aşa, veştile nu sunt tocmai bune. Reprezentanţii patronatelor şi sindicatelor spun că anul viitor vor rămâne fără locuri de muncă aproximativ 280.000 de persoane atât din mediul privat, cât şi din cel public.

Din segmentul public sunt vizate aproximativ 80.000 de persoane şi se anunţă şi micşorări salariale. Şi analiştii economici sunt de părere că rata şomajului va creşte în 2010 la 9-10%. Sindicaliştii au criticat şi varianta găsită de Guvern pentru salariul minim, care ar putea crea discriminări. „Vor fi două salarii minime: 600 de lei în mediul economic şi 705 lei în sectorul public", au explicat aceştia. În plus, de la 1 ianuarie se aşteaptă scumpiri la alimente cu până la 30%, iar preţul energiei electrice va creşte cu 4%. De scumpiri nu vor fi scutite nici ţigările, băuturile alcoolice sau carburanţii.

Fără noi pandemii

Experţii din domeniul sănătăţii au veşti ceva mai îmbucurătoare. „Teoretic, în următoarele două-trei decade n-ar trebui să ne mai aşteptăm la vreo pandemie", a declarat Victor Olsavsky, reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România. Potrivit lui, în prezent, există în Europa multe ţări unde nu a fost atins vârful epidemiei de gripă porcină, adică momentul în care numărul cazurilor de îmbolnăviri începe să se diminueze.

„În Ucraina şi Germania a fost atins deja acest vârf. Noi sperăm ca în luna ianuarie să înceapă să scadă numărul persoanelor afectate de gripa porcină şi în România. Pentru acest lucru, românii trebuie să se vaccineze", a conchis acesta.

China în atenţie

Experţii consideră că anul viitor China va fi în centrul atenţiei şi va putea fi considerată, alături de SUA, o ţară „indispensabilă". Datale arată că are toate şansele să depăşească Japonia, devenind a doua putere economică la nivel mondial.

Cu ochii pe Africa

În vară, microbişti din întreaga lume vor lua cu asalt Africa de Sud. Se dă startul Campionatului Mondial de Fotbal, unul dintre cele mai importante evenimente ale anului. Numai că situaţia nu va fi veselă pe tot continentul negru. În Somalia nu prea există niciun motiv de bucurie.

Zdruncinată de sărăcie, transformată într-un imperiu al războiului civil, dar şi într-un adăpost al piraţilor, Somalia are toate şansele să câştige un premiu nedorit - ţara ce înregistrează cea mai dezastruoasă situaţie la nivel mondial.

Cea mai fierbinte perioadă de până acum

Datele meteorologilor britanici arată că anul viitor s-ar putea depăşi temperaturile maxime record din 1998. Specialiştii spun că cea mai ridicată valoare medie înregistrată la nivel global va fi depăşită cu 0,6 grade Celsius. Concluziile celor mai recente studii realizate de Biroul Meteorologic din Marea Britanie au fost prezentate în cadrul summitului pentru schimbări climatice de la Copenhaga, Danemarca, de la începutul acestei luni.

Scepticii cu privire la încălzirea globală susţin că cei mai mulţi climatologi sunt manipulaţi şi constrânşi să modifice datele obţinute în cercetările lor în aşa fel încât să confirme că încălzirea climei este o realitate.

Drept răspuns, meteorologii britanici au strâns 1.700 de semnături de la membrii a 100 de instituţii ştiinţifice din toată lumea care au demonstrat faptul că fenomenul schimbărilor climatice este cât se poate de real.

El Niño amplifică încălzirea climei

„Studiile din ultimii ani arată că încălzirea globală a fost provocată de creşterea cantităţii de dioxid de carbon din atmosferă, ai căror generatori sunt oamenii şi industria pe care au dezvoltat-o", susţin meteorologii englezi. Prognoza realizată de ei pentru anul 2010 arată că acesta va fi cel mai călduros an din istorie şi din cauza fenomenului atmosferic El Niño.

Lordul Nigel Lawson, un politician conservator din regiunea britanică Blaby, îi acuză pe aceiaşi meteorologi pe motiv că, în urmă cu câţiva ani, susţineau că 2007 va fi cel mai călduros din istorie, dar s-au înşelat.

Climatologii români nu se pot pronunţa încă referitor la efectele unui 2010 foarte fierbinte asupra României. Asta pentru că temperatura medie la nivel global este mai uşor de prezis decât cea locală. În plus, consecinţele schimbării climei se vor resimţi pe termen lung.

Persoanele realiste vor avea de câştigat

Anul 2010 va începe într-o notă optimistă, planeta Jupiter intrând în zodia Peşti, după 12 ani, arată horoscopul european.

Astrologi citaţi de site-uri internaţionale de profil spun că acest fapt ne va ajuta să ne dăm frâu liber imaginaţiei şi să ne descoperim resurse de natură spirituală pe care nu ştiam că le avem. Compasiunea şi credinţa vor duce la rezolvarea multor probleme apărute în anturaj, sentimentul de apartenenţă la comunitate fiind mai puternic.

Totuşi, când Saturn va intra în opoziţie cu Jupiter, la 23 mai şi la 16 august, vom mai pierde din elanul căpătat la început de an. Visurile pot fi zdrobite de necesităţile materiale. Vestea bună este însă că persoanele care perseverează îşi vor putea transpune planurile în realitate. Toţi cei care vor da dovadă de maturitate, dar şi de răbdare vor avea de câştigat.

Decizii radicale

Mulţi nativi se vor declara împăcaţi cu trecutul şi vor începe o nouă etapă de viaţă. Nu se vor mai lăsa intimidaţi de obstacolele pe care le-au avut în cale până acum şi vor adopta o atitudine curajoasă. Asta pentru că apectele astrale le vor permite multora să înţeleagă anumite situaţii şi să ia măsuri radicale. Este un în care cei care îşi vor face planuri ambiţioase vor reuşi dacă vor munci constant.

Anul Tigrului va fi neobişnuit şi interesant

Potrivit horoscopului chinezesc, în luna februarie va începe anul Tigrului. Astrologii spun că 2010 va fi un an neobişnuit şi interesant. Tema principală a anului va fi pasiunea caracteristică naturii tigrului, ce va atinge toate sferele vieţii.

No title

Apar noi posibilităţi

Specialiştii anticipează că la conducere vor veni oameni curajoşi care se vor dedica punerii în practică a unor idei radicale şi ieşite din comun. Nu sunt excluse decizii neaşteptate din punct de vedere economic. La locul de muncă, atmosfera monotonă va fi înlocuită cu apariţia unor noi perspective. Mulţi îşi vor găsi adevărata vocaţie sau vor avea idei inovatoare pe care vor reuşi să le pună în practică.

În anul Tigrului, afirmă astrologii, vinovaţii vor fi pedepsiţi, iar cei care au acaparat bunuri străine le vor pierde oricum, întrucât vorbim de un an al justiţiei. 2010 va fi şi anul răzbunării, dar şi al recompensării acţiunilor din anii precedenţi. Cei născuţi sub semnul Tigrului vor fi răsfăţaţii anului - vor avea realizări nesperate. Norocoşi vor fi şi cei născuţi în anii Calului, Caprei sau Câinelui, prieteni buni ai Tigrului, potrivit zodiacului chinezesc.

No title
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite