Preţiosul, colegul cu nasul pe sus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preţiosul, colegul cu nasul pe sus
Preţiosul, colegul cu nasul pe sus

Este un personaj egoist sau înfumurat, în special când vine vorba de o sarcină dificilă.

O mare parte din stresul de la birou este generat de colegi şi de superiori, mai ales că nu există colective ideale. Cu ajutorul specialiştilor, „Adevărul“ a stabilit 12 categorii de colegi toxici, pe care le-a prezentat recent pe scurt. Acestea sunt:

1 Bârfitorul 
2 Încurcă-lume
3 Parvenitul 
4 Atotştiutorul
5 Antisocialul 
6 Carieristul
7 Leneşul
8 Obsedatul de control 
9 Lingăul
10 Negativistul
11 Preţiosul      
12 Tipicarul

Preţiosul poate fi perceput ca fiind o persoană mofturoasă, cu care se poate lucra doar dacă te porţi cu mănuşi. Este uşor de recunoscut pentru că are mare încredere în forţele proprii, uneori nejustificat, şi se luptă pentru fiecare drept ce i se cuvine. Nu uită să le repete şefilor cât de important este pentru companie şi încearcă asfel să scape de sarcinile dificile, pe care le consideră „sub demnitatea lui“. Aşa îl caracterizează pe scurt specialiştii în resurse umane pe acest coleg toxic.

„Preţiosul este acel coleg care găseşte întotdeauna interesant să se axeze pe probleme care au foarte mare tangenţă cu persoana lui, indiferent de organizaţia în care lucrează. Este acel coleg care vede în fiecare proiect sau în fiecare sarcină ce i se atribuie un potenţial factor de ameninţare la adresa liniştii lui, a confortului său mental sau a timpului său liber“, crede Iuliana Badea, sales manager la firma de recrutare şi consultanţă în resurse umane Lugera & Makler.

Trăsături negative

Acest personaj devine toxic din cauză că în el pot fi recunoscute o serie de trăsături negative: este înfumurat şi, de cele mai multe ori, narcisist şi egoist . „Probabil că acest tip de angajat este caracterizat şi de o anumită doză de aroganţă, ceea ce-l face să nu fie neapărat cel mai iubit dintre colegi“, îl creionează şi Alexandra Urşeanu de la HART Human Resource Consulting.

Uneori, imaginea Preţiosului poate fi asociată cu a unui personaj leneş, pentru că evită orice sarcină dificilă şi este primul care pleacă de la birou la încheierea programului.

Se dă şef

Specialiştii în resurse umane au identificat zeci de situaţii în care Preţiosul a ţinut să iasă în evidenţă. De exemplu, dacă este trimis în delegaţie, acest coleg toxic tinde să vadă în primul rând care are putea fi efectele neplăcute ale acestei deplasări asupra sa şi abia apoi oportunitatea de business. Adesea, aceste efecte sunt scoase în evidenţă intenţionat. „Iarăşi plec eu în deplasare? Şi măcar dacă aş primi suficient de mulţi bani pentru asta“, este o replică des întâlnită la un astfel de personaj.

Şi această situaţie nu e unică. Ioana Mareş, angajată la o firmă de contabilitate din Capitală, spune că a fost nevoită de multe ori să lase de la ea şi să accepte sarcini ce nu i se atribuiseră ei în primă fază.

„Colega mea de birou crede că, dacă are mai multă experienţă decât mine, trebuie să se ocupe doar de sarcinile plăcute. E mereu prea ocupată cu proiecte foarte importante la care eu nu am acces“, spune ea. „Preţiosul are tendinţa de a-şi autoaloca foarte des libertăţi decizionale importante, chiar dacă nu este în măsură să facă acest lucru. Deseori se consideră mult mai competent decât este de fapt“, mai spune Iuliana Badea.

„Acoperit“ de juniori

Preţiosul este un personaj des întâlnit mai ales în companiile mari, acolo unde există întotdeauna cineva disponibil să-l „acopere“ şi să preia sarcinile în locul lui. Cel mai probabil acest personaj care îl salvează este „juniorul echipei“, colegul care doreşte să se afirme.

În contrast cu acesta, Preţiosul se consideră un tip cu foarte mult şarm şi cu o inteligenţă debordantă. El are grijă să afişeze aceste caracteristici constant, uneori evitând interacţiunea cu anumiţi colegi pe care îi consideră sub nivelul lui.

image

Înainte de a accepta o sarcină, mofturoşii se gândesc dacă vor ieşi sau nu în avantaj

Avansează mai uşor în carieră

Şansele Preţiosului de a avansa în carieră sunt considerabile, având în vedere că, de regulă, este un oportunist foarte motivat să acceadă într-o poziţie superioară, spun specialiştii în resurse umane. De cele mai multe ori, poziţiile ocupate nu i se cuvin.

„Prin «oportunist» nu înţelegem aici abilitatea de a fructifica oportunităţile prin muncă şi prin competenţe, ci prin orice mijloace“, spun recrutorii.

Preţiosul se poate contura în multe cazuri ca o sursă prolifică de mici bârfe şi de zvonuri răutăcioase despre colegi şi despre subalterni. Adesea, nu ezită să-i bârfească pe la colţuri chiar pe superiori. Ştie bine ce-şi doreşte şi îi pasă prea puţin de eforturile celor din jur de a-şi consolida poziţia la locul de muncă.

Lucrează în echipă numai când ştie sigur că are de câştigat

Preţiosul este toxic pentru colegii lui şi pentru companie. Este un lucru ştiut de toţi membrii unui colectiv. Cu toate acestea, el ajunge de multe ori în situaţii relaxante şi care îi conferă siguranţa locului de muncă. Preţiosul poate fi o verigă importantă în echipă, dar numai atunci când are de câştigat.

„Preţiosul este un om de echipă numai în măsura în care-i convine lui să fie om de echipă. Atât timp cât echipa îl admiră şi are grijă constant să-l recunoască drept lider în materie de şarm, de inteligenţă şi de competenţă, lucrurile sunt în ordine pentru el“, spune Iuliana Badea de la Lugera & Makler.

Totuşi, este un personaj capricios şi imprevizibil. Ceilalţi colegi nu se pot baza pe el nici când vine vorba de sarcinile individuale, nici în cazul celor de echipă. Acest coleg poate reacţiona oricând acid, iar acest lucru poate afecta comunicarea în colectiv şi, implicit, funcţionarea echipei.

În relaţia cu colegii, Preţiosul se poartă doar ghidat de propriul interes: poate să le fie uneori prieten, iar alteori duşman.

Şeful relaxat

Odată ajuns în funcţii de conducere, Preţiosul este foarte uşor de recunoscut. În postura de şef, el se relaxează atât de mult încât de cele mai multe ori cu greu îşi duce la bun sfârşit sarcinile elementare de conducere. Nu mai vorbim de cele care ţin de viziune sau de coordonare efectivă a organizaţiei. Mai mult, nici programul de lucru nu mai este un lucru obligatoriu pentru Preţios. Acest coleg toxic poate fi şeful care ajunge la birou cu 10-20 de minute mai târziu şi care pleacă deseori cu 15-20 de minute mai devreme, motivând că este foarte ocupat şi foarte stresat.

În relaţia cu subordonaţii, de regulă, este foarte autoritar pentru că are tot interesul să păstreze cât mai mult timp poziţia confortabilă de şef pentru care a făcut atâtea eforturi şi sacrificii, explică reprezentanţii firmelor de recrutare. 

Când vine vorba de un proiect, Preţiosul se pricepe cel mai bine să critice. Fie că e bine, fie că e rău. Uneori, aceste opinii sunt de folos pentru că scot în evidenţă minusurile strategiei. De cele mai multe ori însă, Preţiosul consideră deosebit de neinspirate părerile colegilor şi încearcă să le demonteze chiar de la început.

Ce putem învăţa de la el?

Preţiosul are câteva caracteristici care pot fi extrem de benefice pentru cei din jur. Mai ales pentru colegii de birou. Totul e să ştie să ia din comportamentul lui doar părţile bune.

„Putem învăţa de la el ce înseamnă tenacitatea în urmărirea scopurilor de avansare în carieră, self-esteemul (respectul de sine, n.r.) şi valorizarea pozitivă şi permanentă a propriei persoane. Important este să nu preluăm ca atare tenacitatea lui pentru că astfel riscăm să devenim la rândul nostru un fel de «preţioşi»“, mai spune Iuliana Badea de la Lugera & Makler.

În plus, colegul preţios este în cea mai mare parte a timpului o persoană care vrea să se facă plăcută. De fapt, foarte plăcută, mai ales cu persoanele care îi pot uşura viaţa şi munca.

Prietenos în funcţie de avantaje

„Este sociabil cu cei despre care crede că se ridică la acelaşi nivel cu el şi, ocazional, cu cei care îl pot ajuta în traseul

image

său“, afirmă recrutorii. Aceştia îi recunosc şi alte „merite“ . De obicei, Preţiosul vorbeşte foarte bine„afacereza“ şi deţine foarte multe informaţii despre natura relaţiilor între colegi. Bursa ştirilor din firmă trece, de obicei, pe la el prin birou. Uneori, spiritul critic este considerat un lucru pozitiv, iar specialiştii spun că şi această atitudine merită împrumutată din când în când.

Îşi exagerează calităţile


Preţiosul este uşor de identificat de experţii în recrutare în primul rând din cauza atitudinii pe care o afişează la interviul de angajare şi, mai apoi, în firmă. În discuţia cu o astfel de persoană, ei descoperă o preocupare accentuată pentru etalarea propriilor calităţi profesionale, vestimentare şi comunicaţionale. Va insista foarte mult pe realizările sale anterioare pe toate planurile şi va exprima lucruri simple folosind cuvinte sofisticate şi termeni inaccesibili sau neuzuali.

Spirit critic

Când vine vorba de un proiect, Preţiosul se pricepe cel mai bine să critice. Fie că e bine, fie că e rău. Uneori, aceste opinii sunt de folos pentru că scot în evidenţă minusurile strategiei. De cele mai multe ori însă, Preţiosul consideră deosebit de neinspirate părerile colegilor şi încearcă să le demonteze chiar de la început.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite