VIDEO Preparate eco pe masa de Revelion

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În magazinele bio, Sărbătorile de iarnă au adus anul acesta vânzările cele mai bune din ultimele şase luni
În magazinele bio, Sărbătorile de iarnă au adus anul acesta vânzările cele mai bune din ultimele şase luni

Cârnaţii din vânat, palinca de Oaş, cozonacul şi biscuiţii cu scorţişoară sunt preferatele românilor pentru festinul de Anul Nou. Mâncarea ecologică constituie o alternativă gustoasă şi sănă­toasă la produsele tradiţionale făcute din carne de porc.

Preparatele ecologice ajung de Sărbători fie pe mesele celor care vor să fie în pas cu stilul „verde" de viaţă, fie în bucătăria persoanelor care ţin la sănătatea familiei. Foarte mulţi români nefamiliarizaţi cu conceptul „bio" confundă dieta eco cu cea de tip vegetarian.

Alimentele bio de pe masa festivă de Revelion pot însemna foarte bine brânză, pâine, carne, cârnaţi, cozonac, biscuiţi sau prăjituri. Diferenţa este că acestea trebuie să nu conţină chimicale.

Legumele şi fructele trebuie să fie cultivate pe terenuri curăţate de orice urmă de pesticide. Pentru a obţine brânză bio, hrana vacilor trebuie să provină dintr‑un sol nepoluat şi netratat cu vreo substanţă chimică.

E drept că, în România, abia prin anul 2008 oamenii au început să dea de gustul alimentelor bio. Bolile societăţii moderne cauzate de o alimentaţie nesănătoasă şi doldora de chimicale i-au convins însă pe tot mai mulţi de beneficiile unui meniu eco.

Preţuri piperate pentru sănătate

Aşa se face că, în preajma Sărbătorilor, românii nu au ezitat să viziteze magazinele bio şi să-şi umple sacoşa cu bunătăţi, în ciuda preţurilor mai piperate.

„Iubitorii de mâncare gustoasă şi sănătoasă pot să-şi compună în întregime meniul de Sărbători din produsele noastre ecologice: carne proaspătă de vită - 69 de lei kilogramul -  şi de pui - 59 de lei kilogramul -, fructe şi legume proaspete, pe lângă tot ce şi-ar putea dori un bucătar rafinat: mirodenii, condimente, gelatină din alge, drojdie şi praf de copt.

Avem şi câteva produse englezeşti cu care i-am obişnuit deja pe clienţii noştri de anul trecut: mai multe feluri de cozonaci - 53 de lei - , budincă - 33 de lei - şi plăcinte umplute - 29 de lei", spune Bogdana Ghinescu, directorul magazinului Pukka Food.  De pe rafturile acestuia nu lipsesc nici vinul roşu, biscuiţii cu scorţişoară, ceaiurile cu mirodenii, palinca de Oaş şi cârnaţii din mistreţ, căprioară sau struţ. 

Bucureştenii care vor să mănânce şi pâine 100% naturală pot opta pentru Naturalia, singurul producător de pâine bio din România, certificat de mai multe organisme internaţionale şi naţionale. Alimente bio se mai găsesc şi în standurile speciale din marile lanţuri de magazine. Există şi familii care nu gătesc de Sărbători nici sarmale din carne de porc sau varză călită, nici mâncăruri din produse bio.

Preparatele din peşte, la fel de sănătoase

Oana Neneciu, în vârstă de 25 de ani, va pregăti pentru prietenul său, Andrei, şi pentru sora sa, Maria, un meniu pe bază de peşte şi fructe de mare. Nu din raţiuni ecologiste sau de sănătate, ci pur şi simplu pentru a le răsfăţa simţurile.

„Creveţii prăjiţi, cu usturoi şi verdeaţă, alături de orez, pe de-o parte, şi salata de somon afumat au fost cele mai reuşite din meniul de Crăciun. Poate vom adăuga şi stridii pentru masa de Revelion. Cert este că şi de Anul Nou vom găti fructe de mare. Pentru că asta ne place", spune cu hotărâre Oana.

"Iubitorii de mâncare gustoasă şi sănătoasă pot să-şi compună în întregime meniul de Sărbători din produse eco, printre care carne de vită sau de pui. "
Bogdana Ghinescu
directorul Pukka Food

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite