Premii de frumuseţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anuala de Arhitectură 2011 îi aduce în prim-plan pe bucureştenii care şi-au pus semnătura pe cele mai deosebite proiecte de amenajare, reabilitare şi construcţie. La Sala Dalles, din Bucureşti, poţi vedea proiectele câştigătoare la cele zece secţiuni ale concursului de arhitectură de anul acesta.

Cele mai frumoase clădiri realizate în perioada ianuarie 2010-mai 2011 au fost premiate, săptămâna trecută, în cadrul Anualei de Arhitectură Bucureşti, la Sala ­Dalles. Pentru cei care vor să vadă cum arată proiectele câştigătoare, dar şi pentru cei care vor să participe la workshopuri de arhitectură, e bine de ştiut că spaţiul expoziţional aflat la doi paşi de hotelul Intercontinetal găzduieşte Anuala 2011 până mâine inclusiv.

După ce a analizat cele 160 de proiecte înscrise în concursul de anul acesta, un juriu format din arhitecţi de prestigiu, din ţară şi din străinătate, a acordat şapte premii şi patru menţiuni speciale pentru lucrări realizate în ultimul an şi jumătate. Deşi au fost gândite de arhitecţi bucureşteni, cele mai multe dintre proiectele premiate se află în ţară. Astfel, premiul la secţiunea arhitectură social-culturală a mers către o pensiune din Doftana, realizată de Bogdan Babici şi Alex Maftei, iar cel de la secţiunea restaurare, către conacul Bertola, din Prahova, lucrare semnată de Cristina Constantin.

Nici premiul secţiunii arhitectură, categoria locuinţe, n-a rămas în Capitală, ci a mers la câţiva kilometri distanţă, în Voluntari. Acesta le-a revenit arhitecţilor Rovana Moga Gheorghe şi Juan Carlos Negretti, apreciaţi de juriu pentru modul în care au reuşit să extindă şi să remodeleze un imobil. „Proprietarul, care nu e român, ne-a dat o casă veche pe care noi am transformat-o cum am ştiut mai bine, i-am regândit şi remodelat spaţiul şi am scos-o cumva din peisajul specific românesc", spune Juan Carlos Negretti.

Ca să ajungă la rezultatul care le-a adus şi marele premiu, cei doi arhitecţi au stat luni bune să se gândească la cea mai bună soluţie pentru cei 250 de metri pătraţi primiţi în lucru. Iar de la momentul la care au primit casa şi până la ultimele finisaje a trecut aproape un an.

Banca de sub Tâmpa

La categoria amenajări interioare, anul acesta, juriul Anualei a decis să nu acorde premiul. A dat, în schimb, trei menţiuni speciale. Una dintre acestea i-a revenit tânărului arhitect Justin Baroncea. Câştigătorul a prezentat un proiect de bancă modulară din oţel cu ruginire controlată. „Imediat după Anuală, banca va fi dusă la Braşov, în zona pietonală de sub Tâmpa. Banca e doar un prototip, sub Tâmpa vor exista mai multe astfel de bănci greu de vandalizat", a declarat arhitectul.

Justin Baroncea a mai adus la Anuală şi o bancă realizată din resturi recuperate de pe şantierul de la Teatrul Naţional Bucureşti. Banca va fi dusă, în scurt timp, în faţa Bibliotecii Centrală Universitare din Capitală, promite Baroncea.

Printre lucrările expuse la Anuală mai figurează clădiri cu caracter socio-cultural, cum este Mu­zeul Sportului construit în zona Arcului de Triumf, dar şi alte locuinţe moderne.

Workshop şi tango

Astăzi şi mâine, în cadrul Anualei, are loc workshopul „Teme Bucureştene", iniţiator şi moderator Dan Agent (ora 11.00). În această seară, de la ora 20.00, este programată petrecerea „Milonga - tango urban".

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite