Pregăteşte-ţi maşina de iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cauciucurile de sezon şi lanţurile antiderapante sunt necesare dacă pleci la munte. Ca să mergi fără griji pe timp de iarnă ai nevoie de accesorii potrivite. Acestea pot însemna o cheltuială de aproximativ 1.300 de lei.

Unii şoferi nu se despart de maşină nici atunci când iarna face drumurile impracticabile. Pentru a nu te număra printre cei luaţi pe nepregătite de zăpadă este bine să-ţi echipezi autoturismul cu pneuri de iarnă.

Preţul acestora este de aproximativ  200-300 de lei/bucata, în funcţie de producător şi dimensiuni, aşa că, pentru a-şi „încălţa” complet maşina cu pneuri potrivite, un şofer trebuie să scoată din buzunar cel puţin 800 de lei.

Specialiştii recomandă celor care nu-şi permit să cumpere patru cauciucuri de iarnă să achiziţioneze măcar două şi să le monteze pe roţile ce asigură tracţiunea.

Cauciucurile speciale pentru iarnă sunt suficiente pentru a face faţă traficului de oraş în anotimpul rece, în cazul în care nu se înregistrează cantităţi impresionante de precipitaţii. Materialul din care sunt făcute cauciucurile oferă aderenţă chiar şi la temperaturi foarte mici.

Preventiv, lanţuri şi nisip

Reprezentanţii Poliţiei Rutiere recomandă ca şoferii să ia măsuri speciale dacă pleacă în concediu cu maşina. Sacul de nisip, lopata şi lanţurile antiderapante nu trebuie să lipsească din portbagaj.

O pereche de lanţuri costă aproximativ 100 de lei. Cu sacul de nisip şi cu lopata, investiţia este mai mică: câţiva lei un sac de 4 kilograme de nisip şi 50 de lei o lopată. La toate acestea se adaugă alte accesorii, precum o racletă de curăţat gheaţa, dar şi lichid de parbriz special pentru iarnă.

Specialiştii recomandă ca lichidul de parbriz să fie ceva mai vâscos. Atenţie, nu toate bidoanele cu etichetă pe care se specifică temperatura până la care nu îngheaţă produsul conţin lichid de parbriz de calitate. La motor, şoferul nu trebuie să umble prea mult.

În cazul maşinilor relativ noi, reviziile şi testele făcute la dealeri sau la service-uri specializate sunt suficiente. În caz contrar, şoferii trebuie să pună antigel în instalaţia de răcire şi să verifice nivelul şi calitatea uleiului de motor. „Cei cu maşini mai vechi ar trebui să-şi verifice şi sistemul de frânare, pentru a nu avea neplăceri în caz de polei”, spune Sorin Dinu, mecanic auto.

Racletă electrică, ultima fiţă

Un accesoriu ajuns pe piaţa autohtonă de curând este curăţătorul de parbriz electric. Acesta are un cablu cu o lungime de 4,5 metri şi se alimentează de la priza pentru brichetă. Costă între 30 şi 100 de lei, în funcţie de calitate.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite