Prea puţin somn, moarte prematură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Somnul insuficient poate deveni o problemă de viaţă şi de moarte. Cercetătorii de la Universitatea din Warwick, Marea Britanie, au ajuns la concluzia că persoanele care dorm mai puţin de şase ore pe noapte prezintă un risc crescut de moarte prematură, notează „The Daily Mail“.

Veştile nu sunt mai bune nici pentru cei care dorm peste măsură. Speranţa de viaţă scade şi în cazul persoanelor care dorm mai mult de nouă ore.

Oamenii de ştiinţă britanici au ajuns la aceste concluzii după ce au analizat datele culese în cadrul a 16 studii, la care au participat, în total, peste 1,5 milioane de persoane. Cercetările respective au fost făcute în Marea Britanie, în Statele Unite, precum şi în ţări din Europa şi din Asia.

Astfel, persoanele care obişnuiesc să doarmă mai puţin de şase ore pe noapte au cu 12% mai multe şanse să moară într-o perioadă de 25 de ani sau chiar mai puţin decât cele care dorm opt ore pe noapte, aşa cum este recomandat.

„În timp ce un somn insuficient poate reprezenta o cauză de îmbolnăvire, somnul prelungit poate indica o afecţiune", a declarat profesorul Francesco Cappucio, responsabil de programul de cercetare privind somnul de la Universitatea din Warwick.

„În societatea modernă, oamenii tind să doarmă mai puţin, în special dacă vorbim de cei care sunt forţaţi să lucreze peste program sau în ture", a adăugat specialistul, care recomandă tuturor un somn de opt ore pe noapte. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite