Studiu: Poştaşii, mai bine văzuţi de români decât bancherii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii apreciază mai mult profesia de poştaş, de preot sau de profesor decât pe cea de medic şi o detestă pe cea de bancher. Percepţia românilor faţă de diverse meserii diferă enorm faţă de cea a europenilor, conform unui nou studiu.

Cea mai bine văzută meserie în România rămâne cea de pompier, urmată de ocupaţia de poştaş, care a cunoscut o creştere a popularităţii de patru procente faţă de anul trecut, potrivit GfK România care citează cel mai recent barometru realizat în 19 ţări europene, „GfK Trust Index 2010".

Un poştaş a furat pensiile a 60 de bătrâni din Timişoara şi e judecat pentru delapidare

Poliţiştii incompetenţi apără cu sfaturi poştaşii-puşculiţă vânaţi de hoţi

De altfel, românii pun înaintea medicilor cadrele militare, reprezentanţii Bisericii sau profesorii şi-i văd cu ochi mai buni pe activiştii din cadrul ONG-urilor de mediu decât pe poliţişti, cu o cotă de încredere de 69% faţă de 54%. Funcţionarii publici se bucură de încrederea a 53% din români, în timp ce jurnaliştii şi oamenii de publicitate au o cotă de încredere de 50%, mai arată studiul.

La polul opus, încrederea românilor în politicieni s-a diminuat cu un procent faţă de anul trecut, iar bancherii, managerii din marile companii, avocaţii, judecătorii şi oamenii de marketing au o cotă de încredere de sub 50%. Comparativ cu media celorlalte 18 ţări participante la studiu, în România încrederea în pompieri înregistrează cota cea mai mică. La fel se întâmplă şi în cazul medicilor sau al poliţiştilor.

„Sunt exact meseriile cel mai bine valorizate înainte de '89. Să fii pompier, doctor sau poliţist în comunism însemna să ai un loc de muncă asigurat, bine plătit şi care-ţi oferea un status social aparte. Astăzi, chiar dacă te formezi în aceste domenii, poţi rămâne şomer, salariul nu mai este atât de atractiv, pensia nici atât şi, ca urmare, aceste profesii nu mai garantează un status social atrăgător. Asta neînsemnând că respectul românilor a scăzut în ceea ce priveşte modul în care medicii sau pompierii îşi fac treaba", explică sociologul Marius Pieleanu. În cazul poliştilor, sociologul crede că „e mai complicat, pentru că ei nu s-au bucurat niciodată de un respect deosebit din cauza unui cumul de obişnuinţe, prejudecăţi şi experienţe pe care le avem în legătură cu ei".

Noile profesii de nădejde

Totuşi, prestigiul profesiei de publicitar, de preot sau de militar a înregistrat cel mai mare nivel în România faţă de cota obţinută în fiecare din cele 18 ţări incluse în studiu.

Creşterea popularităţii şi a încrederii pe care o cunoaşte profesia de publicitar în România e cauzată de o explozie declanşată în ultimii ani a ofertei. Mii de oameni vor anual să intre în acest domeniu şi asta pentru că e o meserie nouă, din care se pot câştiga mulţi bani, fără un efort exagerat. Dar pentru că cererea este disproporţională, această popularitate va scădea în anii următori", crede Pieleanu.

Sociologul spune că „în privinţa preoţilor sau a militarilor, explicaţia e simplă: încrederea este reziduală. Adică românii au încredere şi respect faţă de Biserică şi de Armată, întrucât acestea reprezintă instituţii tradiţionale, despre care ne-am obişnuit că «ne ajută la nevoie». Diferenţa majoră dintre încrederea românilor în Biserică şi media europeană este cauzată de faptul că procesul de laicizare a spaţiului european s-a realizat de mult, în timp ce la noi, laicizarea naturală cunoaşte astăzi doar semne timide".

Singurele scăderi ale cotelor de încredere, comparativ cu anul trecut, s-au înregistrat în cazul reprezentanţilor Bisericii (2%) şi al politicienilor (1%).

Cele mai bine cotate profesii

- Pompier 91%
- Poştaş 89%
- Cadru militar 88%
- Profesor, preot 86%
- Doctor 74%

Cele mai prost cotate 5 profesii

- Politician 11%
- Bancher 28%
- Manager de companie 39%
- Avocat, judecător 42%
- Specialist marketing 46%

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite