Pompeii se prăbuşeşte sub nesimţire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa Gladiatorilor a rezistat erupţiilor vulcanului Vezuviu, bombardamentelor din al Doilea Război Mondial, dar s-a prăbuşit din cauza neglijenţei
Casa Gladiatorilor a rezistat erupţiilor vulcanului Vezuviu, bombardamentelor din al Doilea Război Mondial, dar s-a prăbuşit din cauza neglijenţei

Cunoscutul vestigiu roman din Italia se află într-un grad avansat de degradare. O clădire veche de peste 2.000 de ani, în care se pare că se adunau gladiatorii, s-a prăbuşit sâmbăta trecută.

Casa Gladiatorilor, veche de 2.000 de ani, aparţinând complexului de ruine din oraşul antic Pompeii, amplasat la sud de Napoli, s-a prăbuşit sâmbăta trecută, iar incidentul a reaprins discuţia despre incapacitatea guvernului italian de a conserva vestigiile istorice ale ţării, scrie Reuters. Unii comentatori au spus chiar că întreg situl arheologic din patrimoniul universal al UNESCO ar trebui privatizat şi scos astfel de sub controlul statului, deoa­rece acesta şi-a arătat incapacitatea de a-l proteja. Cotidianul central „La Stampa" a titrat „Pompeii - colapsul ruşinii", devenind astfel purtă­torul de cuvânt al opiniei publice naţionale privind dezastrul cultural.

O clădire-simbol

Construcţia din piatră, cu o suprafaţă de 80 de metri pătraţi, amplasată pe strada principală a localităţii, s-a prăbuşit sâmbătă după ivirea zorilor, în timp ce situl era închis pentru vizitatori. Despre structura distrusă se crede că ar fi fost locul în care se adunau gladiatorii înainte de luptele desfăşurate într‑un amfiteatru din apropiere, care nu a scăpat dezastru­lui provocat de erupţia vulcanului Vezuviu în anul 79 d.Hr.

Cunoscută oficial după numele ei latin - „Schola Armaturarum Juventus Pompeiani", clădirea nu era deschisă vizitatorilor, dar putea fi admirată de turişti din exterior în timpul plimbărilor pe străzile străvechiului oraş. Pereţii casei erau acoperiţi de fresce cu tematică militară, din care doar câteva ar mai putea fi salvate.La rândul său, ziarul „La Repubblica" a comentat că prăbuşirea de sâmbătă a clădirii e un adevărat „scandal mondial" şi a acuzat guvernul de centru-dreapta al premierului Silvio Berlusconi pentru că a desemnat persoane incompetente să se ocupe de vestigiile istorice ale Italiei.

„Inevitabil, vor urma şi alte prăbuşiri, şi alte ruine, alte dezastre", se arată într-un editorial. În replică, oficialii susţin că ploile abundente au reprezentat cauza cea mai probabilă a distrugerii clădirii, dar majoritatea comentatorilor cred că neglijenţa perpetuă a fost sursa problemelor, deoarece Pompeii ar fi trebuit să fie protejat mai bine de fenomenele meteorologice. În urmă cu doi ani, guvernul a declarat stare de urgenţă la Pompeii, dar totul nu a durat decât un an.

Două treimi dintre cele 66 de hectare ale oraşului au fost descoperite în urma unor săpături arheologice serioase întreprinse în urmă cu 260 de ani. Restul ruinelor sunt încă sub pământ, iar construcţiile moderne au început să apară peste ele.

Decăderea unui imperiu

Aproximativ 2,5 milioane de turişti vizitează în fiecare an ruinele de la Pompeii, una dintre cele mai cunoscute atracţii ale Italiei. Mulţi sunt însă şocaţi de gradul de decădere a sitului amplasat la sud de Napoli. Roberto Cecchi, subsecretar de stat în Ministerul Culturii de la Roma, a declarat că situl nu a beneficiat mai bine de jumătate de secol de lucrări de conservare.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite