Polul Nord, la o lună distanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singurul român înscris la Maratonul Polului Nord a început numărătoarea inversă înaintea cursei de 42 de kilometri. De astăzi într-o lună, Andrei Roşu (33 de ani) va trebui să-şi înfrunte cea mai mare teamă, zborul cu avionul, pentru a-şi împlini visul, să alerge în cel mai nordic maraton din lume.

Andrei se trezeşte la 6.15, mănâncă o banană şi bea un pahar de apă cu o lingură de miere, iar 15 minute mai târziu îşi începe alergarea. Iese din strada Occidentului în Calea Victoriei, ajunge în Bulevardul Aviatorilor, trece de Piaţa Charles de Gaulle, iar la Ambasada
Chinei face stânga pe strada Nicolae Caramfil.

La podul de la Băneasa intră pe Şoseaua Bucureşti-Ploieşti şi porneşte înapoi până la Casa Presei, unde intră pe Şoseaua Kiseleff şi ajunge, din nou, pe Calea Victoriei, în jurul orei 8.00. Apoi pleacă la serviciu, o bancă cu sediul în zona Aviaţiei. Face asta la fiecare două zile.

Şi-a stabilit programul de antrenament cu ajutorul celui mai „bun profesor", internetul, care l-a ajutat să-şi organizeze timpul rămas până la maratonul din 7 aprilie. Combină alergările de dimineaţă cu antrenamentul la sala de fitness şi cu câteva vizite într-un depozit frigorific de la marginea Bucureştiului, ca să testeze rezistenţa echipamentului la temperaturi între -25 şi -28 de grade Celsius. În februarie s-a înscris într-un club dedicat maratoniştilor amatori, Ro Club Maraton, al cărui preşedinte, medicul nutriţionist Şerban Damian, l-a ajutat să-şi facă dieta de antrenament cu şase mese pe zi.

Câinii din Herăstrău

Deşi i-a plăcut întotdeauna să alerge, Andrei s-a apucat de jogging de-abia după ce a devenit „băiat de birou", în 2001. Atunci a renunţat la domeniul muzical, în care intrase odată cu lansarea formaţiei Gaz pe Foc, din care a făcut parte, şi s-a angajat într-o bancă. La început alerga împreună cu un văr cei şase kilometri din jurul lacului Herăstrău. Până în vara anului trecut, când o haită de câini care venea spre el - singurul om din parc la 6 dimineaţa -, l-a făcut să-şi bată recordul de viteză. De atunci aleargă numai prin „zone populate".

Mai are o lună până intră în „săptămâna patimilor", cum numeşte pe blogul lui (andreirosu.wordpress.com) perioada 3-10 aprilie, ce include drumul până la Polul Nord, alergarea pe gheaţa ce acoperă Oceanul Arctic şi întoarcerea la Bucureşti, şi spune că se simte în formă. Şi fizic, şi psihic.

„La astfel de curse nu contează atât de mult antrenamentul fizic", explică el. Nu crede că-l pândesc pericole prea mari, iar împotriva degerăturilor nu există antrenament, ci doar echipament adecvat. „Cred că o astfel de cursă o poţi câştiga mental. Vrei să te opreşti de zeci de ori, să abandonezi. Trebuie să găseşti resurse să te motivezi în permanenţă." Nu-l sperie că va fi singur într-un ocean îngheţat, spune că se va putea concentra mai bine aşa şi îşi va lipi pe mănuşi fotografia soţiei şi cea a băiatului lor de un an.

Riscuri calculate

„Deşi mi-ar plăcea să câştig Maratonul Polului Nord, dorinţa de a mă întoarce în viaţă este mai mare. Aşa că nu o să forţez", spune Andrei. Ţinta lui este să termine cursa în mai puţin de şase ore şi să se claseze în primii 5 din cei 25 de concurenţi înscrişi din toată lumea.
Până acum, Andrei a alergat la „Ştafeta Carpaţilor" în 2006, când echipa lui s-a clasat pe locul trei, şi la Maratonul Bucureştiului din 2009. Cum nu vrea să facă o carieră din asta, nu se aşteaptă să mai prindă vreodată podiumul, dar s-ar bucura dacă ambiţia lui i-ar convinge măcar pe câţiva români că oricine poate să alerge, să facă sport, trebuie doar să renunţe la comoditate.

Polul Nord, dus-întors

3 aprilie: Bucureşti - Copenhaga, Copenhaga - Oslo
4 aprilie: Oslo - Tromso, Tromso - Spitsbergen
5 aprilie: Ultimul antrenament înainte de maraton, alergare 3-4 km (în Spitsbergen)
6 aprilie: Spitsbergen - Camp Borneo (89N), Camp Borneo - Polul Nord (90N)
7 aprilie: Maratonul Polului Nord (42,195 km)
8 aprilie: Polul Nord - Camp Borneo, Camp Borneo - Spitsbergen
9 aprilie: Spitsbergen - Tromso, Tromso - Oslo
10 aprilie: Oslo - Copenhaga, Copenhaga - Bucureşti

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite