VIDEO Poluarea urbană ridică tensiunea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aerul poluat le poate crea orăşenilor,în timp, grave probleme de natură cardiovasculară. Cu cât un oraş este mai poluat, cu atât locuitorii lui sunt mai expuşi unor boli grave. Primul semn: creşterea tensiunii arteriale.

Orăşenii au o tensiune arterială mai ridicată decât cei care locuiesc în provincie, relevă un studiu recent al oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din Druisburg-Essen, Germania.

Concluzia vine în urma unei cercetări realizate pe un eşantion de 5.000 de persoane, cu privire la modul în care evoluează bolile de inimă şi cauzele acestora, informează publicaţia „Live Science".

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat efectele expunerii la atmosfera poluată, luând în considerare aglomeraţia de autovehicule, praful de pe carosabil, acţiunea centralelor termice, dar şi vârsta, sexul, greutatea şi istoricul medical. 

Efecte pe termen lung

„Rezultatele arată că poluarea nu ne afectează numai atunci când suferim un atac de cord sau un infarct, ci ne poate uza încet-încet până la instalarea bolilor cronice cardiovasculare", susţine Barbara Hoffman, coordonator al studiului. Ea adaugă că soluţiile de prevenire a expunerii la poluare sunt necesare, întrucât efectele pe termen lung sunt îngrijorătoare.

Totodată, Hoffman precizează că studiul ar putea explica şi de ce în cazul oamenilor care trăiesc în oraşe poluate se înregistrează o rată mai mare a morbidităţii din cauza acestor boli în comparaţie cu persoanele care locuiesc în provincie.  

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite