Politeţea te poate ucide

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea pasagerilor britanici de pe pachebotul Titanic, care s-a scufundat în 1912, după ce s-a lovit de un aisberg, au murit pentru că au fost politicoşi şi au stat cuminţi la coadă pentru

Majoritatea pasagerilor britanici de pe pachebotul Titanic, care s-a scufundat în 1912, după ce s-a lovit de un aisberg, au murit pentru că au fost politicoşi şi au stat cuminţi la coadă pentru a se urca în bărcile de salvare.

Un expert în studii comportamentale a afirmat că datele actuale sugerează faptul că bărbaţii britanici erau înclinaţi la acea vreme să aibă o atitudine elegantă faţă de femei, în timp ce americanii erau mult mai „individualişti”.

În acele condiţii, femeile şi copiii aveau cu 70% mai multe şanse să supravieţuiască decât bărbaţii, notează BBC.

David Savage, de la Queenland University of Technology, a studiat acest caz şi a analizat felul în care oamenii reacţionează în viaţă şi în situaţiile în care se confruntă cu moartea.

Potrivit lui, mai multe dintre femeile supravieţuitoare au explicat că bărbaţii lor au fost cei care le-au urcat în bărcile de salvare. Apoi, ei „s-au dus în spatele vaporului ca să fumeze o ţigară, să discute împreună, amical, în timp ce vaporul se scufunda”.

„Amintiţi-vă că acest eveniment s-a produs în plină epocă edwardiană, în care a fi un gentleman reprezenta ţelul social cel mai înalt”, a explicat Savage.

Transatlanticul Titanic s-a scufundat în timpul primei lui călătorii, pe ruta Southampton – New York. Martorii supravieţuitori au declarat că, pe măsură ce se scufunda, Edward John Smith, căpitanul vasului, a strigat: „Fiţi englezi, băieţi, fiţi englezi!”.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite