VIDEO Ploaia de stele a cometei Halley va ajunge vineri la apogeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O ploaie de stele are loc în aceste zile în interiorul sistemului nostru solar, iar apogeul va acea loc vineri, informează space.com.

În ultimii 25 de ani de la ultima trecere a cometei Halley prin interiorul sistemului nostru solar au avut loc anual două ploi de stele.

Cometei Halley îi trebuie aproximativ 75 de ani pentru a reveni în apropierea Soarelui, iar persoanele care au cel mult 30 de ani ar putea să nu-şi amintească ultima trecere a cometei prin apropierea Pământului, în 1986. Următoarea dată la care cometa se va apropia de Terra este în vara anului 2061.

Cei care nu vor dori să aştepte până în 2061 însă vor putea ieşi din case în următoarele dimineţi, în întunericul dinainte de răsărit, pentru a surprinde câteva dintre stele căzătoare, micrometeoriţi lăsaţi în urmă de cometa Halley, mai scrie space.com. Pentru vizualizarea ploii de stele este nevoie însă de utilizarea unui telescop bun.

Orbita cometei Halley se apropie de cea a Pământului de două ori pe an, rezultând ploi de meteoriţi. Una dintre aceste ocazii este în ultima parte a lunii octombrie, când are loc ploaia de meteoriţi Orionizi. Cealaltă dată se desfăşuară în luna mai, când are loc ploaia de meteoriţi Eta-Aquarid.

Ploaia de meteoriţi Eta-Aquarid va ajunge la apogeu în dimineaţa zilei de vineri, 6 mai. În condiţii optime, pe un cer senin şi întunecat, fără Lună, vor putea fi observaţi între 30 şi 60 de meteoriţi pe oră.

Site-ul mai spune că în acest an vor fi condiţii ideale pentru observarea ploii de stele. Perioada în care vor putea fi observaţi meteoriţii este cuprinsă între 3-10 mai.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite