Plantele reflectorizante „răcesc“ planeta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grâul este o plantă ce ar putea scădea temperatura planetei
Grâul este o plantă ce ar putea scădea temperatura planetei

Culturile alimentare ar putea fi folosite pentru a scădea temperatura Pământului şi pentru a încetini încălzirea globală, spun cercetătorii britanici. Creşterea unor plante care să reflecte mai bine radiaţiile solare înapoi în spaţiu ar putea diminua temperaturile din Europa şi din America de Nord cu un grad Celsius în timpul verii.

Deja culturile de grâu sau orz au acest efect asupra climei, pentru că reflectă mai bine lumina soarelui decât vegetaţia sălbatică. Cercetătorii de la Universitatea din Bristol spun că această capacitate de reflexie (denumită ştiinţific albedo) diferă în funcţie de soiul plantelor. Potrivit scenariului prezentat de aceştia, dacă toate culturile agricole din lume ar fi înlocuite cu soiurile care reflectă mai bine lumina, planeta s-ar răci, în medie, cu 0,1 grade Celsius, echivalentul unei cincimi din încălzirea globală de la Revoluţia Industrială încoace.

Andy Ridgewell, coordonatorul echipei de cercetare, spune că fermierii nici măcar nu trebuie să-şi schimbe culturile. Trebuie doar să le îmbunătăţească. „Noi vorbim doar de plantarea altor soiuri de grâu sau de porumb, care au o capacitate mai mare de reflexie", a explicat cercetătorul citat de „The Guardian".În opinia lui, acest tip de agricultură ar putea scădea şi mai mult temperaturile. „Nu vedem niciun impediment ca, pe viitor, să scadă cu 2 grade Celsius, dar s-ar putea să fie nevoie de modificări genetice."

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite