Plantele nu mai cresc ca altădată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă plantele au „înflorit“ odată cu creşterea temperaturilor şi a sezonului prelungit din anii anteriori, un studiu realizat de NASA a arătat că, din cauza secetei, plantele nu s-au mai dezvoltat la fel în ultimii 10 ani.


Potrivit LiveScience, studiul a fost realizat cu ajutorul informaţiilor provenind de la sateliţii NASA, care au fost folosiţi pentru a măsura productivitatea plantelor la nivel mondial. Deşi declinul a fost relativ minor, ar putea avea impact major asupra siguranţei alimentare, a biocombustibililor şi a ciclului global al carbonului.

„Ne-au luat prin surprindere rezultatele. Tot ce ştiam până acum sugera că încălzirea globală ar ajuta la creşterea plantelor", a spus cercetătorul Steven Running de la Universitatea Montana din Missoula, SUA. Acesta se baza pe studiile realizate de un alt cercetător al aceleiaşi instituţii, care arătau că productivitatea plantelor a crescut cu 6% între 1982 şi 1999, datorită temperaturilor, radiaţiilor solare şi a disponibilităţii apei.

Dorindu-şi doar să actualizeze datele, Running şi colegul său Maosheng Zhao s-au aşteptat la rezultate similare. Ceea ce au descoperit ei arată însă că seceta are efecte mult mai grave, depăşind influenţa pozitivă a căldurii sesizată iniţial.

Cercetătorii vor să ţină un registru al acestor tendinţe şi pe viitor. „Posibilitatea ca încălzirea globală să ducă la un declin mai accentuat nu se împacă
nicidecum cu capacitatea biosferei de a sprijini cererile sociale pentru producţia agricolă, nevoia de fibre şi de biocarburanţi", a spus Zhao.

Declinul plantelor ar putea avea impact asupra siguranţei alimentare

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite