Plantaţiile de ceai, ameninţate de vremea caldă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Industria mondială a ceaiului este în pericol, avertizează experţii citaţi de cotidianul britanic „The Independent“.

Aceştia spun că o creştere a temperaturilor şi o schimbare a sezonului ploios ameninţă producţia şi calitatea celui mai cunoscut ceai, cel din Assam, India. Aproximativ o treime din producţia mondială de ceai vine din această zonă.

Temperaturi crescute, precipitaţii puţine

Cele 850 de grădini din Assam reprezintă 55% din producţia de ceai din India, dar randamentul culturilor este în scădere din cauza schimbărilor climatice. Producţia a scăzut de la 564.000 de tone în 2007, la 487.000 de tone în 2009, iar în 2010 estimările sunt şi mai pesimiste - 460.000 de tone. „Schimbările climatice afectează grădinile de ceai în mai multe feluri", spune Mridul Hazarika, directorul Asociaţiei de Cercetare în domeniul ceaiului. Temperaturile medii din zonă au crescut cu două grade Celsius, iar precipitaţiile au scăzut cu o cincime în ultimii 80 de ani. Temperaturile ridicate afectează capacitatea de creştere a plantelor, explică Hazarika. „Iarna aceasta temperaturile nu au scăzut sub 9 grade Celsius. Mai avem încă frunze", a precizat şi unul dintre cei care plantează ceai.

Şi schimbările neregulate de temperatură cauzează probleme. Lunile aprilie şi mai au fost mult mai ploioase şi au dus la apariţia dăunătorilor. Pentru că aceste culturi merg la export, producătorii nu au putut folosi pesticide puternice. Aceştia sunt foarte îngrijoraţi că schimbările vor afecta calitatea ceaiului, slăbindu-i aroma. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite