Petreceri în bucătărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O seară poate fi diferită dacă mergeţi la restaurant, dar nu ca să fiţi serviţi, ci ca să gătiţi. Petrecerile culinare îmbină gătitul şi distracţia. O întâlnire cu prietenii printre oale, ingrediente şi diferite condimente va fi cu siguranţă amuzantă. Aceasta este ideea petrecerilor „Delice Cook&Fun“.

Carmen Vraciu îşi dorea să sărbătorească ziua soţului ei într-un mod „interactiv şi nou". Aflase de la o prietenă de petrecerile culinare şi s-a gândit că ar fi o idee bună. A decis să meargă mai întâi la un curs individual de gătit ca să vadă cum e şi i-a plăcut. Carmen găteşte aproape zilnic pentru familie şi, din când în când, face şi lucruri mai speciale, pentru prieteni. Dar, în acest an, de ziua soţului nu a mai gătit doar ea, ci şi-a pus toţi prietenii la treabă la o petrecere culinară.

Mănânci ce prepari

Prima petrecere „Delice Cook&Fun" a avut loc în România în noiembrie 2010. Prieteni, colegi sau cei care îşi doresc să experimenteze lucruri noi din punct de vedere culinar gătesc alături de bucătarii Horia Vîrlan şi Cezar Munteanu - cunoscuţi publicului de la emisiunile TV „Cireaşa de pe tort" şi „Euforia Cuisine" - şi apoi savurează preparatele pe care ei înşişi le-au făcut. Şi, pentru că mâncarea nu le este servită, ca la un restaurant obişnuit, ci este realizată pe moment chiar de ei, au parte şi de distracţie.

Conceptul de petrecere culinară „Delice Cook&Fun" este unic în România, dar este inspirat din afară, spune Anca Bîrhoată, project manager al acestor petreceri. „Acestea fac parte dintr-un proiect - un lanţ de şcoli culinare pentru amatori la nivel european. Proiectul este dezvoltat în paralel cu un altul similar, în Ungaria, ideea venind de la succesul înregistrat de acest concept în ţările vest europene şi în Statele Unite. Succesul se datorează şi faptului că, pentru a participa la aceste petreceri, nu trebuie să fii expert în gătit, nici măcar la nivel de hobby", spune Bîrhoată.

Prinşi în acest joc

Unora dintre prietenii familiei Vraciu le-a plăcut de la început ideea, alţii au fost uşor reticenţi, mai ales cei care nu gătesc de obicei. Dar la petrecere - o seară cu specific italian - s-au integrat perfect.  „S-au lăsat prinşi în acest joc. Bucătarul-gazdă, Horia Vîrlan, a fost glumeţ şi a făcut atmosferă", îşi aminteşte Carmen.

Organizatorii i-au împărţit în perechi prin tragere la sorţi, pentru că, au spus ei, e mult mai interesant să lucrezi la masă cu altcineva decât cu soţul sau soţia. „Masa a fost delicioasă, am primit diplome şi am aplaudat performanţele fiecăruia. Ne-a plăcut mult, ne-am simţit bine, a fost diferit. Am avut surpriza să constat că unii dintre prietenii noştri au mai făcut res-pectiva reţetă şi acasă după aceea", spune Carmen.

Ce este diferit

Faţă de o ieşire la un local obişnuit, la o petrecere culinară, tot restaurantul este pus la dispoziţia participanţilor. În plus, petrecerea poate fi animată fie cu o prezentare de vinuri, fie cu o demonstraţie de aranjament de masă sau de aranjament floral. „Este un altfel de mod de a-ţi petrece timpul împreună cu prietenii ori colegii sau pur şi simplu de a socializa", explică Anca Bîrhoată.

Project managerul acestor petreceri spune că bucătarii sunt şi cei care creează atmosfera. „Ei stau alături de fiecare participant, îl ajută şi-l coordonează. Apoi le povestesc depre tema culinară a serii, despre cum au ales ingredientele şi despre cum trebuie să mănânce sănătos", mai spune Anca Bîrhoată.

Ajutor de la doi bucătari renumiţi

Cezar Munteanu (stânga) şi Horia Vîrlan  Foto: Delice Cook&FuN



„Adevărul": De ce aţi ales să vă implicaţi în acest proiect?

Horia Vîrlan: Eu fiind atât bucătar, cât şi o persoană veselă mă potrivesc perfect conceptului de „Cook&Fun", dar, în afara acestor aspecte, îmi place să cunosc oameni, să socializez.

Cezar Munteanu: Dorinţa de a împărtăşi bucuria de a fi în bucătărie se regăseşte şi în acest proiect, nu doar pe sticlă. Am o vorbă: „Dacă vrei să te pomenească lumea de bine, împarte secretele, nu le ţine pentru tine"... De aici şi implicarea în acest proiect.

Care este rolul vostru în „desfăşurarea acţiunii"?

H. V.: Eu sunt cel care le prezintă „studenţilor" reţetele, le explică cum să gătească şi îi supraveghează. Apoi le arăt cum să aranjeze preparatele pe farfurii şi cum să le decoreze. Cursurile se desfăşoară într-un ritm relaxat, nimeni nu este forţat să termine repede, aşa că se simt în largul lor.

C. M.: Împart secrete, sunt liantul bunei dispoziţii. Am grijă să se gătească doar cu zâmbetul pe buze, reţete simple, dar extrem de interesante... Nu în fiecare zi mănânci acasă, de exemplu, supă de ciuperci cu ciocolată!

De ce „ingrediente" aveţi nevoie la o astfel de petrecere?

H. V.: Tematica este diversă. Cursurile pot avea ca temă bucătăria mediteraneeană, cea franceză, etc. Ba mai mult, sunt cursuri care au ca temă bucătăria chineză, indiană sau mexicană. În concluzie, ingredientele sunt diverse şi sunt acompaniate de condimente interesante. Dacă, pe de altă parte, e vorba de ingrediente de altă natură, atunci trebuie să spun că avem grijă să creăm prin muzică, atmosferă şi servicii un cadru plăcut şi relaxant.

C. M.: Bună dispoziţie şi ingrediente de calitate. Gătim foarte natural, fără aditivi. Deci, ingrediente de calitate, antren, bună dispoziţie...

Care este cea mai amuzantă întâmplare de care vă amintiţi?

H. V.: Îmi amintesc de o petrecere organizată de soţul unei doamne, de ziua acesteia. Sărbătorita, dar şi invitaţii au sosit îmbrăcaţi în rochii şi costume, pregătiţi pentru o cină la restaurant, dar, „la locul faptei", s-au pus pe gătit, suflecându-şi voiniceşte mânecile.

C. M.: Am avut la una dintre petreceri o familie trecută de 70 de ani. Doamna din cuplu s-a amuzat teribil că l-am determinat pe soţ să gătească, ceea ce nu se mai întâmplase de foarte mult timp.

Au fost participanţii talentaţi la gătit? V-au surprins cu ceva?

H. V.: Cei mai mulţi sunt fie pentru prima oară într-o bucătărie, fie gătesc ocazional. Au fost câţiva care au dovedit îndemânare la mânuirea ustensilelor sau chiar cunoşteau tehnici culinare, dar trebuie să recunosc că până acum niciunul nu m-a impresionat din punct de vedere culinar.

C. M.: Toţi au latura de mici „bucătăraşi" nedescoperiţi. Mă surprinde că toţi sunt foarte ascultători şi încearcă să se depăşească sau să-i depăşească pe prieteni... ce să mai, o adevărată competiţie!

"Toţi au latura de mici «bucătăraşi». Mă surprinde că sunt ascultători şi încearcă să se depăşească pe ei sau pe ceilalţi."
Cezar Munteanu
bucătar

"Cursurile se desfăşoară într-un ritm relaxat, nimeni nu este forţat să termine repede, aşa că se simt în largul lor."
Horia Vîrlan
bucătar

Sub ce formă se pot organiza petreceri

- Teambuilding - în cadrul grupului se dezvoltă colaborarea, se construiesc echipe de succes, unite şi eficiente
- Petreceri corporatiste - pentru a descoperi alături de colegii de serviciu „ingredientele succesului"
- Petreceri after-work - după o zi la serviciu, dacă nu vreţi să mergeţi acasă, vă puteţi distra cu colegii pregătind cina
- Petreceri private - dacă nu mai ştiţi unde şi cum să vă petreceţi timpul liber, astfel de „evenimente culinare" pot fi o soluţie distractivă. Acestea pot fi organizate şi pentru zile de naştere
- Lansări de produse
- Cursuri individuale de gătit - pentru a afla tainele bucătăriei

Costuri în funcţie de eveniment

Tema culinară este stabilită în funcţie de tipul petrecerii şi de dorinţele participanţilor. Organizatorii vin cu o serie de propuneri - stil mediteraneean, mexican, libanez, italian, spaniol, tradiţional românesc etc., dar acceptă şi „alte idei creative".

„Data este stabilită de comun acord cu persoana care doreşte să organizeze petrecerea, în funcţie de disponibilitatea ambelor părţi", spune project managerul Anca Bîrhoată. „De obicei avem, în fiecare lună, aproximativ şase teambuildinguri, petreceri private şi corporatiste, la care se adaugă, în medie, două cursuri individuale. Numărul variază", explică Bîrhoată.

Pentru teambuildinguri, petreceri private şi corporatiste, costul unei astfel de petreceri se calculează în funcţie de numărul de participanţi şi de cerinţele specifice fiecărui eveniment.  „Pentru cursurile individuale, în care persoanele care se înscriu vin mai mult pentru a găti cu bucătarii noştri, costul este de 125 de lei de persoană, bani în care sunt incluse toate ingredientele necesare, echipamentele, ustensilele de gătit, apă, cafea şi vin pentru întreaga seară", mai adaugă aceasta.

Potrivit site-ului www.petreceriledelice.ro, următorul eveniment de gen de la restaurantul Best Chef Cafe va avea loc la sfârşitul lunii, pe 31 martie, şi va avea specific mediteraneean. Alături de Horia Vîrlan, participanţii vor prepara şi apoi vor savura salată mediteraneeană din mozaic de legume şi sardine cu legume şi cuşcuş.

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite