Petrecere organizată acasă sau în oraş?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru ca petrecerea pe care vrei să o organizezi să fie de neuitat trebuie să alegi din vreme locul şi invitaţii.

Vrei să faci o petrecere, dar te temi că nu va ieşi aşa cum ţi-ai dorit? Nu te-ai decis dacă merită să-ţi pui casa la bătaie sau dacă e mai bine să ieşi în oraş?

Sau vrei să te asiguri că de ziua copilului tău petrecerea la care vor veni prietenii lui va ieşi perfect? Există câteva variante pe care le poţi lua în calcul. Cântărind avantajele şi dezavantajele, poţi să alegi soluţia  potrivită pentru tine.

Cu toţi prietenii acasă

O petrecere dată acasă poate fi o soluţie pentru cei care nu vor să cheltuiască prea mulţi bani. Însă gazda trebuie să ştie de la bun început că dacă se ocupă de invitaţi va fi mai tot timpul stresată şi riscă să se transforme într-un observator al distracţiei. Cu toate acestea, oamenii preferă să organizeze astfel de evenimente mai ales cu ocazia zilei de naştere.

Un buget minim pentru 10 invitaţi, în care sunt incluse mâncarea, berea, vinul, dulciurile şi băuturile răcoritoare, se ridică la circa 400-500 de lei. Primul pas constă în stabilirea listei de invitaţi. Aici poate apărea o problemă.

Spaţiul pe care îl ai la dispoziţie acasă s-ar putea să nu fie suficient de mare pentru a-ţi chema toţi prietenii. Este folositor şi un inventar al numărului de scaune şi al locurilor disponibile pe canapea. Apoi, ideal este să stabileşti în care zonă va fi un “ring de dans”.

Dacă în acea cameră există o masă şi scaune, e bine ca acestea să fie mutate într-un colţ. Atenţia trebuie să se îndrepte şi către un inventar al veselei, tacâmurilor şi paharelor.

Cei care au uitat de aceste detalii au avut o serie de neplăceri. “Abia mă mutasem cu soţul meu într-o garsonieră. Era ziua lui de naştere şi am vrut să-i organizez o petrecere-surpriză.

I-am chemat prietenii apropiaţi. Vreo 10. Am cumpărat tot ce trebuia. Numai că după ce au început invitaţii să vină,
mi-am dat seama că am numai şase furculiţe şi şase cuţite. A fost jenant”, ne-a spus Mihaela M., în vârstă de 27 de ani.

“Mi s-a întâmplat ca invitaţii să nu aibă unde să se aşeze. Erau trei locuri pe canapea, aveam patru scaune şi eram 12 persoane. Am întins o pătură pe podea”, a afirmat, la rândul ei, Adriana, de 37 de ani.

Bufetul suedez te scoate din încurcătură

Cei mai mulţi dintre noi îşi amintesc de mesele tradiţionale cu care ne-au obişnuit părinţii şi bunicii. Toţi invitaţii stau cuminţi şi aşteaptă felurile de mâncare pregătite de gazdă.

Numai că această variantă nu prea mai este la modă. În plus, nu poţi să fii sigur nici de faptul că toţi invitaţii vor fi încântaţi de meniul stabilit. Bufetul suedez poate salva însă situaţia pentru că fiecare îşi alege ce-i place, iar mâncarea şi băuturile care sunt de prisos pot fi consumate în zilele următoare.

Toată lumea în oraş

O petrecere reuşită, de care să se bucure din plin şi organizatorul, poate fi dată în oraş. Cel mai simplu este să faci o rezervare la un restaurant unde există şi un ring de dans.

Costurile pot fi ceva mai mari. Pentru ca toată lumea să se simtă bine, să-şi poată alege preparatele şi băuturile favorite, trebuie să aloci chiar şi 200 de lei pentru un invitat, dacă localul nu este “de fiţe”.

Cei cu dare de mână pot să apeleze la o firmă specializată în organizări de petreceri. Numai că această soluţie se pretează pentru un grup de peste 20 sau chiar 30 de persoane.

“Costurile pot ajunge la câteva mii de euro. În acest preţ se include închirierea sălii, DJ-ul, programul artistic, mâncarea şi băutura”, ne-a spus Cristian Gireagă, de la firma Best Events.

Soluţie de avarie

În cazul în care vrei să organizezi o petrecere cu orice chip, dar nu prea ai bani, poţi să-ţi pui casa la bătaie, dar să nu cumperi nimic. Îţi întrebi prietenii dacă sunt de acord să petreceţi împreună, dar fiecare să contribuie în mod egal la reuşita evenimentului.

Este vorba despre o petrecere “tip Revelion”, la care fiecare invitat  vine cu mâncare şi băutură. Mai puţin cel care se oferă să pregătească locul de distracţie şi să facă apoi curăţenie. Toate bunătăţile sunt aşezate pe mesele deja pregătite de gazdă, iar muzica dă startul distracţiei.

Liber la distracţie pentru copii

Dacă vreţi să organizaţi acasă o petrecere pentru cel mic, trebuie să invitaţi copii de vârste apropiate şi, eventual, să vă luaţi şi câteva zile libere înainte ca să vă odihniţi. E greu să ţii pasul cu cei mici, mai ales dacă sunt entuziasmaţi de jocuri şi jucării.

Pentru ca petrecerea să fie reuşită şi pentru ca micuţii să-şi amintească cu plăcere de eveniment, este esenţial să apelaţi la accesorii. Baloane cu heliu, coifuri cu personaje din desene animate, confetti şi pahare colorate sunt doar câteva elemente care pot contribui serios la succesul evenimentului.

Se pot organiza chiar petreceri tematice. Toată lumea costumată în pirat sau fiecare deghizat într-un personaj de basm… sunt idei care îi fascinează pe cei mici.Pentru cei care vor să-i ofere copilului lor o zi de neuitat, există o soluţie la îndemână, chiar dacă mai costisitoare: firmele de organizări de evenimente.

O petrecere specială

image

Copiii de-abia aşteaptă să se costumeze la evenimente speciale



Se ocupă de tot – de la accesorii până la preparate sănătoase şi gustoase, dar şi de supravegherea invitaţilor. Multe dintre aceste firme se gândesc şi la părinţi şi le pun la dispoziţie un spaţiu în care să se simtă bine în timp ce-şi aşteaptă odraslele.

Preţul unei astfel de petreceri diferă în funcţie de tematica aleasă, de cerinţele părinţilor şi, bineînţeles, de numărul de invitaţi. Smart Kids Club, de pildă, organizează sâmbăta petreceri “gen discotecă”, care durează trei ore, pentru grupuri de minimum 10 copii.

Meniul pentru un copil costă 40 de lei, iar la această sumă se adaugă 450 de lei – costul petrecerii. “În acest preţ sunt incluse mai multe servicii: jocuri şi concursuri distractive, turn cu confetti, karaoke şi animaţia făcută de un DJ”, a afirmat Liliana Marcu, de la Smart Kids Club.

Lecţii din antichitate

În jurul anilor 465-323 î. Hr, grecii preferau să se distreze acasă, potrivit unor descoperiri recente făcute de arheologi. Arheologul Clare Kelly Blazeby, de la Universitatea Leeds, a explicat că experţii au ajuns la această concluzie după ce au studiat ruinele unor case din acea perioadă. Cum au fost descoperite foarte multe cupe, arheologii au afirmat că vechii greci preferau să bea acasă, în compania prietenilor. Spre deosebire de aceştia, romanii “socializau” în taverne, la o cupă de vin.

Secretele unei petreceri reuşite

Dacă dai petrecerea acasă, trebuie să-ţi iei măsuri din timp. În primul rând, casa trebuie să sclipească de curăţenie. Apoi, trebuie să preîntâmpini potenţialele probleme cu vecinii. Aceştia trebuie anunţaţi din timp pentru a nu te trezi cu ei la uşă imediat după miezul nopţii pe motiv că muzica este dată prea tare.

Muzica trebuie să fie aleasă pentru a satisface toate gusturile, dar câteva CD-uri cu hituri din toate timpurile, antrenante şi pe care se poate dansa sunt obligatorii. Mâncarea şi băutura nu trebuie să lipsească. Este total neplăcut ca spre dimineaţă să constaţi că sunt câteva persoane în jurul tău dornice să ronţăie ceva, dar nu a mai rămas nimic pe masă.

Acelaşi lucru este valabil şi în ceea ce priveşte băuturile alcoolice, apa minerală şi sucurile. Dacă ai obiecte de valoare care se pot sparge, este bine să le aşezi la loc ferit. O mişcare greşită a unui invitat sau o clipă de neatenţie ar putea umbri petrecerea ta.

Atenţie la conflicte!

Indiferent unde organizezi petrecerea, dacă ai prieteni care s-au certat, dar vrei să-i inviţi pe toţi, gândeşte-te de două ori înainte să faci acest pas. Este posibil ca animozităţile dintre ei să-ţi năruiască eforturile.

Poate că este mai greu să faci o selecţie a invitaţilor în aceste condiţii, dar decât să apară conflicte de pe urma cărora să aibă toţi de suferit, mai bine te asiguri că niciunul dintre invitaţi nu are “ceva de împărţit” cu alţii.

Dacă toată lumea se simte confortabil, mâncarea şi băutura sunt pe săturate, iar muzica este pe placul tuturor, succesul este asigurat.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite