Pesimismul nu ţine cont de vârstă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O persoană care nu este sigură pe deciziile sale, care nu poate să cultive speranţa de viaţă şi nu consultă un specialist are şanse minime să iasă din categoria celor veşnic

O persoană care nu este sigură pe deciziile sale, care nu poate să cultive speranţa de viaţă şi nu consultă un specialist are şanse minime să iasă din categoria celor veşnic trişti

Adaptarea la schimbările permanente survenite în carieră, volumul de informaţii pe teme profesionale,
dar şi decepţiile cauzate de factorii materiali şi de persoane de încredere, timpul limitat petrecut în compania celor dragi sunt motive esenţiale care conduc spre pesimism.

Intelectualii, oamenii de rând, copiii, adolescenţii, vârstnicii - toţi se confruntă cu probleme majore sau situaţii neprevăzute mai uşoare sau mai grele. La pesimişti se constată nu numai simptome emoţionale - tristeţe, lipsă de interes şi motivaţie - ci şi simptome fizice - pierderi în greutate, insomnie şi oboseală accentuată.

Peşimiştii resimt şi multă durere fizică, chiar şi în momentele când factorii care declanşează melancolia sunt inexistenţi. "Nu există niciun medicament care să modifice gândirea umană", spune renumitul fitoterapeut Eugen Giurgiu, dr. în biochimie. "Cine gândeşte negativ, cine vede lucrurile printr-o prismă cenuşie trebuie să-şi analizeze problemele psihice, apoi să se lupte cu boala".

Factorii care declanşează pesimismul

Studiile pe această temă precizează două categorii de factori declanşatori ai acestei boli a secolului - psihologici şi biologici. Indiferent de motive, pacienţii care primesc constant tratament medical adecvat şi sunt receptivi la strategiile antipesimiste, propuse de fitoterapeuţi şi psihologi, traversează mai uşor această etapă critică din viaţă.

Pentru că o persoană care nu este sigură pe deciziile sale, care nu poate să cultive speranţa de viaţă şi nu consultă un specialist are şanse minime să iasă din categoria pesimiştilor, adică a persoanelor foarte sensibile la tot ce înseamnă schimbare.

În America statisticile precizează că aproximativ 15 la sută din populaţia ţării trece pe listele pacienţilor ce se luptă cu boala. Dezamăgirile constatate la tinerii licenţiaţi, victime ale pesimismului, decepţiile profesionale, la tineri şi maturi, goana după venituri consistente, obţinute prin mijloace comode reprezintă, de fapt, competiţii dificile pentru această categorie de bolnavi.

Cum depăşiţi graniţa spre normalitate

Dialogul cu un psiholog este o decizie înţeleaptă. Este un prim pas spre normalitate - pentru că pesimistul dovedeşte că este interesat de propria sa persoană. Un psiholog joacă un rol important în viaţa acestui bolnav care crede în ajutorul acestui specialist.

Psihologul realizează dacă pacientul său ştie să abordeze problemele cu care se confruntă. Pacientul poate să înveţe în timpul acestor discuţii lecţia unei provocări benefice pentru încrederea de care are nevoie.
n Pesimistul trebuie să înveţe să... râdă, să facă haz de necaz. Exemplele unor persoane care au început să se bucure de clipele de umor din propriul anturaj sunt "pilule antipesimiste" în opinia multor medici geriatri din ţara noastră.

Terapia masajului este extraordinară pentru un pesimist! În intervalul unei şedinţe de masaj se ameliorează simptomele unor boli precum: migrena, durerile de spate, de gât şi insomnia.

Tratamentul naturist. Pentru calmarea decepţionatului, fitoterapeutul Eugen Giurgiu recomandă câteva ceaiuri (sub formă de infuzie), cu efecte sigure în rezolvarea stărilor de nelinişte şi incertitudine, specifice acestei boli: angelica, hameiul, levănţica, roiniţa, măghiranul, talpa gâştii, sunătoarea, valeriana, dar şi o dietă care să includă salata verde, nucile, alunele şi multe fructe proaspete.

Practicarea unui sport.

Să nu lipsească muzica, drumeţiile, şi mai ales compania unor persoane optimiste, joviale, care să reprezinte un exemplu de viaţă pentru cel suferind. Da, voinţa cultivată cu ajutorul specialiştilor este startul spe o viaţă normală.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite