Pescuitul, un tonic antistres

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Neurologii susţin că, în creierul celui care pescuieşte, apar unde electrice asemănătoare celor din visele frumoase Pescuitul s-a dovedit benefic pentru toţi cei care se simt obosiţi

Neurologii susţin că, în creierul celui care pescuieşte, apar unde electrice asemănătoare celor din visele frumoase

Pescuitul s-a dovedit benefic pentru toţi cei care se simt obosiţi sau striviţi de grijile cotidiene. El a suscitat interesul medicilor care au urmărit efectele acestui "sport al tăcerii" asupra bolnavilor cronici. Astfel, neurologii americani au observat că practicarea pescuitului elimină tensiunile interioare, iar relaxarea are efectul unui somn profund.

Ne străduim, deseori, să controlăm factorii externi care ne strică liniştea în viaţa de zi cu zi. Uneori reacţionăm cu tact la iniţiativele agresive din anturajul nostru; alteori, oboseala ne joacă feste şi nu mai avem puterea să folosim arma umorului pentru a detensiona o situaţie imprevizibilă. Medicii, cercetătorii spun că fiecare este liber să-şi aleagă un tonic antistres începând cu practicarea unui sport şi până la alegerea unei terapii de spiritualitate.

Dintre formele moderne de relaxare psihică, pescuitul câştigă tot mai mulţi adepţi. Sportul acesta s-a dovedit benefic pentru toţi cei care sunt obosiţi sau striviţi de grijile cotidiene. Sub acest aspect, pescuitul a suscitat interesul medicilor specialişti care au urmărit efectele acestui "sport al tăcerii" asupra bolnavilor cronici. Concret, cum reuşeşte o partidă de pescuit să ne revigoreze?

Peisajul influenţează psihicul

Este foarte important să alegem un loc liniştit, în zone nepoluate, într-un peisaj de basm, cum există atâtea. Acesta contribuie la detaşarea de factorii de stres care şi-au pus amprenta asupra sistemului nostru nervos. â

După 30 de minute de la instalarea la locul preferat, liniştea pune stăpânire asupra stării noastre sufleteşti. Cu undiţa pregătită, cu privirea aţintită asupra punctelor mirifice din acel peisaj ales, pescarul se odihneşte.
În urma unor studii recente, neurologii americani au ajuns la concluzia că, în creierul celui care pescuieşte, apar unde electrice asemănătoare celor prezente în visele frumoase, iar relaxarea este echivalentă cu "un pui de somn profund".

Pescarii fără "vechime" au devenit mai sociabili

Câteva ore petrecute în mijlocul naturii, la pescuit, contribuie la eliminarea unor tensiuni nervoase acumulate în timpul săptămânii. Studiile care s-au efectuat pe grupuri de vârstă au dovedit că şi pescarii fără "vechime" în practicarea acestui sport au devenit mai sociabili şi joviali. Tinerii au renunţat la un limbaj agresiv şi au devenit mai toleranţi faţă de persoanele din alte categorii de vârstă.

Pescuitul stimulează competiţia loială

Unii pescari nu sunt interesaţi neapărat de cantitatea de peşte adunată la o partidă de pescuit. Prin această activitate ei îşi cultivă încrederea în propriile forţe, odată cu eliminarea tensiunilor interioare. Există şi categoria pescarilor care îşi stimulează puterea de competiţie, alături de prieteni sau de colegii de breaslă, atunci când se înscriu la concursurile pescăreşti.

Pescuitul înlocuieşte stresul cu pasiunea. Cu timpul, cel care a deprins gustul unei partide de pescuit doreşte să practice acest sport cât mai des. Răbdarea sa devine o piesă de rezistenţă în lupta cu stresul cotidian. Obiectivitatea predomină şi ea în relaţiile pescarului cu semenii săi. Mai mult, pescarii preferă să-şi prepare o dietă sănătoasă din produsul muncii lor, peştele.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite