Personalitatea se conturează din clasa I

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Personalitatea noastră rămâne aproape neschimbată din copilărie până la bătrâneţe.

Iar trăsăturile pe care le prezintă copiii în clasa I sunt un puternic indicator privind modul în care aceştia se vor comporta la maturitate. Concluziile cercetării făcute de experţii de la Universitatea din California, SUA, vin să contrazică studiile precedente conform cărora personalitatea se poate schimba de-a lungul vieţii, notează LiveScience.

Cercetătorii au analizat datele unui studiu făcut în anii '60 pe 2.400 de copii din clasele I-VI. 144 dintre ei au fost intervievaţi 40 de ani mai târziu. Experţii au luat în calcul patru trăsături: fluenţa verbală, adaptabilitatea, impulsivitatea şi tendinţa acestora de a-şi minimiza importanţa ca persoană.

Vorbăreţi în copilărie, „şefi" la maturitate

Cei care în copilărie erau vorbăreţi au fost interesaţi ca adulţi de activităţi intelectuale şi au prezentat o dorinţă puternică de a controla orice situaţie. Persoanele care încă din copilărie nu au dat dovadă de fluenţă verbală nu au reuşit să facă faţă obstacolelor întâlnite în viaţă.

Copiii uşor adaptabili au devenit adulţi veseli, interesaţi de chestiuni de natură intelectuală, iar cei care nu şi-au găsit locul de mici au ajuns să aibă la maturitate o părere foarte proastă faţă de ei înşişi. Şcolarii impulsivi au devenit adulţi care nu se tem să-şi spună părerea, chiar pe un ton ridicat, şi care sunt interesaţi de o gamă variată de subiecte. Copiii nu tocmai impulsivi au devenit persoane mature timide, nesigure pe ele şi care îi ţin pe cei din jur la distanţă.

Elevii care s-au dovedit umili s-au transformat în adulţi care se simt vinovaţi, nesiguri pe ei, cu o stimă scăzută faţă de ei înşişi. Cei care nu şi-au minimizat importanţa ca persoană au dat dovadă la maturitate de un comportament condescendent.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite