Persoanele fizice nu pot lua bani de la stat pentru împăduriri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele fizice nu pot lua bani de la stat pentru împăduriri
Persoanele fizice nu pot lua bani de la stat pentru împăduriri

Proiectul ghidului de finanţare a programului de împădurire a terenurilor degradate nu include persoanele fizice pe lista beneficiarilor fondurilor. Banii pot fi accesaţi de autorităţile locale sau de asociaţiile de proprietari de terenuri. Proiectele vor fi coordonate de Consiliul Judeţean.

Mai citeşte şi:

Pădurari români, în luptă cu flăcările
Din nou incendii în Italia, situaţie critică în Liguria


Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a publicat, zilele trecute, proiectul ghidului de finanţare pentru „Programul de îmbunătăţire a calităţii mediului prin împădurirea terenurilor agricole degradate“, document ce stabileşte condiţiile în care pot fi accesaţi banii destinaţi acestui program.

Programul a fost anunţat încă din primăvara acestui an, când ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, spunea că beneficiarii vor fi persoanele fizice şi juridice, autorităţile locale şi composesoratele. Acum, reprezentanţii ministerului de resort afirmă că „persoanele fizice pot participa la program doar dacă se constituie în asociaţii (cu personalitate juridică)“.

Conform proiectului de ghid, categoriile de solicitanţi considerate eligibile sunt unităţile administrativ-teritoriale şi asociaţiile de proprietari de terenuri agricole.

„Asociaţiile de proprietari de terenuri agricole pot fi constituite din unităţi administrativ-teritoriale, persoane fizice, unităţi şi instituţii de învăţământ, unităţi de cult“, se mai arată în documentul citat.

Coordonare la nivel judeţean

Pentru a fi eligibil, fiecare proiect trebuie să acopere o suprafaţă minimă pe care urmează să fie făcute plantări. Astfel, suprafaţa perimetrului de ameliorare propus pentru realizarea investiţiei este de minimum un hectar în zona de câmpie, două hectare în zona de deal şi trei hectare în zona de munte.

O altă condiţie stipulată în ghid ţine de depunerea proiectelor pentru fiecare judeţ. Astfel, toate cererile de finanţare de la nivelul unui judeţ sunt coordonate şi transmise spre aprobare la AFM de către Consiliul Judeţean, instituţie ce face selecţia proiectelor.

 „Am optat pentru această variantă deoarece consiliile judeţene sunt instituţiile responsabile cu stabilirea planului de împădurire pentru fiecare judeţ“, au explicat, pentru „Adevărul“, reprezentanţii Ministerului Mediului.De asemenea, după aprobarea proiectelor, tot Consiliile Judeţene sunt cele care urmăresc realizarea procedurilor de implementare.

Finanţarea pe care o acoperă fondurile de la AFM poate ajunge până la 100% din valoarea proiectului. În cazul în care cheltuielile pentru un proiect nu pot fi susţinute în totalitate din bani de la Fondul pentru Mediu, solicitantul trebuie să facă dovada faptului că deţine fondurile necesare cofinanţării.

Conform proiectului de ghid, valoarea totală a cererilor de finanţare dintr-un judeţ nu poate depăşi cinci milioane de lei.

În ceea ce priveşte cheltuielile pe care le acoperă programul, acestea vizează executarea drumurilor tehnologice de acces la şantier, pregătirea terenului, achiziţionarea şi transportul puieţilor, lucrările privind administrarea îngrăşămintelor, studiile de fezabilitate, taxa pe valoare adăugată, precum şi lucrările de întreţinere a plantaţiei pentru o perioadă de 60 de luni de la înfiinţarea acesteia.

De asemenea, sunt incluse la cheltuieli eligibile materialele şi manopera pentru gardul de împrejmuire a plantaţiei şi pentru un gard viu. În acest caz însă costurile nu pot depăşi 15% din cheltuielile eligibile ale proiectului.

În privinţa datei de când pot fi depuse proiectele, cei de la Ministerul Mediului spun că stabilirea acesteia depinde de aprobarea proiectului de ghid de finanţare. „Ghidul de finanţare va fi aprobat în cursul lunii august 2009, urmând ca, în aproximativ două săptămâni de la aprobare, să demareze efectiv procedura de depunere a proiectelor“, au mai precizat oficialii ministerului de resort.

Bani din taxa auto

Fondurile necesare acestui program vor fi asigurate, conform legislaţiei ce reglementează destinaţia banilor încasaţi din taxa de poluare auto, de la Fondul pentru Mediu. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Mediului, valoarea totală a finanţării prevăzute în acest sens pentru 2009 este de 100 de milioane de lei.

Cele mai puţine păduri, în Călăraşi şi în Teleorman

Ţara noastră se situează, din punctul de vedere al suprafeţei împădurite, pe locul 13 la nivelul Uniunii Europene, cu o medie de 26%. În ceea ce priveşte ţările similare ca relief şi climă, condiţii mai bune se înregistrează în Austria (38%), în Cehia şi în Slovacia (34,7%) şi în Bulgaria (32,5%).

În ceea ce priveşte situaţia la nivel naţional, judeţele Călăraşi şi Teleorman sunt în topul judeţelor cu cele mai mici suprafeţe de vegetaţie forestieră, cu 4,2 procente. Clasamentul judeţelor continuă cu Constanţa (5,5%), Brăila (5,7%), Ialomiţa (5,8%), Galaţi (8,3%) şi Olt (9,6%).

Prin raportarea suprafeţei împădurite a ţării la numărul de locuitori, calculele arată că fiecărui român îi revin 0,33 hectare de vegetaţie forestieră. Din acest punct de vedere, România se poziţionează pe locul al zecelea la nivel european. Poziţiile de top sunt ocupate de state precum Finlanda sau Suedia, cu o medie de 4,66, respectiv 2,88 hectare de teren împădurit pe cap de locuitor.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite