Pepenele hidratează organismul şi tratează litiaza renală
0Chiar dacă are numeroase calităţi, el nu trebuie consumat în exces deoarece poate provoca arsuri gastrice sau balonări Pe caniculă, pepenele reprezintă una dintre cele mai bune surse de
Chiar dacă are numeroase calităţi, el nu trebuie consumat în exces deoarece poate provoca arsuri gastrice sau balonări
Pe caniculă, pepenele reprezintă una dintre cele mai bune surse de hidratare, datorită conţinutului de apă de până la 94%. Compoziţia acestui fruct îl mai recomandă şi în prevenirea afecţiunilor cardiovasculare, a îmbătrânirii pielii, dar şi în litiaza renală. Nutriţioniştii ne recomandă să profităm din plin de efectele depurative şi detoxifiante ale pepenilor şi să urmăm o cură exclusiv cu pepene, timp de câteva zile. În plus, această dietă ne va scăpa şi de kilogramele în plus.
Chiar dacă nu regăsim în pepeni cantităţi impresionante de vitamine sau minerale ca în alte fructe, proprietăţile sale nutritive nu derivă din cantitate, ci din diversitate. Dintre vitaminele conţinute menţionăm vitamina A, E, cele din grupul B (B1 - tiamina, B2 - riboflavina, vitamina PP sau B3 - niacina) şi vitamina C. În 100 de grame de pepene galben regăsim 13 mg de vitamina C, adică echivalentul a unei treimi din doza zilnică recomandată, ne spune dr. Laura Ene, nutriţionist la Centrul de Sănătate "Eden Spa" din Bucureşti (www.edenspa.ro). Potrivit acesteia, pepenele verde este unul dintre puţinele alimente cu un conţinut ridicat de licopen, un pigment natural care dă culoarea roşie şi care este un puternic antioxidant. Din acest motiv, fructul previne îmbătrânirea prematură a celulelor şi afecţiunile cardiovasculare.
Aliat în cura de slăbire
Pepenii mai conţin şi minerale şi oligoelemente (sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, fier sau clor) care au efecte benefice asupra funcţionării sistemului nervos şi cardiovascular. "Pepenii sunt una dintre cele mai bune surse de apă. În afară de hidratarea organismului, ei au şi proprietăţi diuretice, fiind recomandaţi celor cu litiază renală (boală caracterizată prin formarea de nisip sau calculi la rinichi) sau cu gută. Conţinutul bogat în fibre le conferă efecte laxative importante. Se recomandă consumarea unei porţii consistente de pepene dimineaţa, pe stomacul gol, următoarea masă fiind servită abia după patru ore", potrivit dr. Laura Ene. Medicii recomandă precauţie în cazul consumului de pepene roşu persoanelor cu patologie gastrointestinală (sindrom de intestin iritabil), deoarece fructul poate provoca accelerarea tranzitului intestinal, apariţia arsurilor gastrice sau a balonărilor, din cauza fibrelor conţinute. Hipocalorici (35 de calorii/100 de grame - pepenele verde, respectiv 48 de calorii/100 de grame - cel galben), pepenii sunt un aliat de nădejde în curele de slăbire, deoarece celuloza conţinută de aceştia controlează senzaţia de foame. Pentru a evita excesele, se recomandă maxim cinci felii zilnic.
Mască din pepene galben pentru tenuri deshidratate
În timp ce pepenele roşu are grijă de sănătatea noastră, cel galben are proprietăţi hidratante şi revitalizante excelente pentru ten. Datorită vitaminelor şi substanţelor conţinute, care hrănesc foarte bine pielea, el este utilizat în cosmetică sub formă de măşti. Masca se prepară prin zdrobirea miezului până la obţinerea unei paste omogene, care se aplică direct pe faţă şi pe gât. Este recomandată mai ales persoanelor care au tenul deshidratat. Masca se va menţine 10-15 minute, după care se îndepărtează cu apă călduţă.
Sucul de pepene galben (nectarul) se poate utiliza în acelaşi mod: cu ajutorul unei dischete de vată se întinde sucul pe faţă şi pe gât sau se aplică comprese înmuiate în suc de pepene.
Pepenele verde este unul dintre puţinele alimente cu un conţinut ridicat de licopen, un antioxidant care previne îmbătrânirea prematură a celulelor, precum şi afecţiunile cardiovasculare
dr. Laura Ene
nutriţionist Centrul de Sănătate "Eden Spa"
Elimină toxinele din corp în 7-10 zile
Cea mai apreciată calitate a pepenelui verde este capacitatea de eliminare a toxinelor. Puteţi profita de efectele depurative şi de detoxifiere ale pepenilor, urmând o cură exclusiv cu pepene timp de câteva zile. Astfel, veţi elimina mare parte a toxinelor din organism şi vă veţi simţi plini de energie şi de vitalitate. Se vor consuma zilnic, pe o perioadă de 7-10 zile pe lună, minimum două kilograme miez de pepene roşu, bine copt şi dulce. În cazul pepenelui verde, coaja cântăreşte aproximativ o treime din greutatea sa, ceea ce înseamnă că pentru a consuma cantitatea menţionată aveţi nevoie, zilnic, de un pepene de aproximativ trei kilograme. Deoarece sucul de pepene se oxidează repede, pierzându-şi potenţialul curativ în mai puţin de 15 minute, nu este indicat a se substitui fructul consumat crud, ca atare, cu sucul de pepene. În perioada curei se evită grăsimile, alcoolul, carnea roşie, prăjelile, mezelurile, dulciurile, condimentele puternice.