Pătrunjelul combate anemia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pătrunjelul este unul dintre cele mai apreciate zarzavaturi. Pentru aromatizarea diferitelor preparate, de la ciorbe şi tocăniţe până la salate şi sosuri, gospodinele valorifică rădăcina

Pătrunjelul este unul dintre cele mai apreciate zarzavaturi. Pentru aromatizarea diferitelor preparate, de la ciorbe şi tocăniţe până la salate şi sosuri, gospodinele valorifică rădăcina şi frunzele, iar efectele benefice asupra sănătăţii nu se lasă aşteptate.

Datorită cantităţilor semnificative de ulei volatil, de vitamine (A, B şi C) şi săruri minerale, frunzele pătrunjelului sunt un stimulent general, au efecte tonice - aperitive, diuretice şi depurative. La fel de importante sunt proprietăţile lor febrifuge, dar şi de reglare a menstruaţiei şi calmare a durerilor acesteia.

Fitoterapeutul Eric Favre aminteşte de influenţa benefică a pătrunjelului asupra activităţii mintale. Nu în ultimul rând, această verdeaţă acţionează ca vasodilatator, benefic în reglarea circulaţiei capilare. Terapia cu pătrunjel este un tratament simplu în combaterea oxiurilor. (Liliana Ivan)

Reţeta săptămânii Peşte "à la Suisse"

Timp de preparare: 45 de minute; Calorii: 400/porţia.
Ingrediente: un peşte de un kg, cinci cepe potrivite, 30 g ulei de măsline, un pahar de vin alb, 2 gălbenuşuri, 100 g iaurt, 2 legături de pătrunjel, o lămâie, 500 g cartofi, sare şi piper, după gust.


Preparare: Într-o cratiţă unsă cu ulei punem cepele tăiate "peştişori", iar deasupra peştele curăţat şi spălat. Presărăm apoi sarea şi piperul, turnăm vinul şi acoperim peştele cu o hârtie pergament şi punem cratiţa la cuptor, la foc mic, 30 de minute.

Când peştele este gata, turnăm deasupra gălbenuşurile amestecate cu iaurt şi verdeaţa tocată mărunt. Stingem focul şi lăsăm tava timp de cinci minute. Servim peştele cu garnitură pe care o preparăm din cartofi fierţi, tăiaţi felii rotunde şi rondele de lămâie.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite