Păsările nu mai zboară în „ţările calde“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai multe berze rămân peste iarnă în oraşele din Europa, în loc să zboare spre zonele sudice. Păsările care migrau pe distanţe lungi zboară pe rute mai scurte, iar cele care călătoreau mai puţin devin „sedentare“, spun experţii.

Ornitologul amator Javier Caracuel a tot trecut pe lângă un turn dintr-o zonă minieră dezafectată, din oraşul spaniol Linares, aşteptându-se ca cele două berze care şi-au făcut cuib în vârf să migreze spre sud. Dar, în ciuda zgomotului din jur - turnul este situat între o şcoală şi o stradă aglomerată - şi a celei mai umede ierni din ultimii ani, berzele au rămas peste iarnă. Şi nu sunt singurele.

Într-un congres la nivel înalt la care au participat recent peste 200 de experţi în migraţia păsărilor, cercetătorul spaniol Miguel Ferrer a estimat că, din cauza schimbărilor climatice, 20 de
miliarde de zburătoare (circa 70% din păsările migratoare ale lumii) şi-au schimbat obiceiurile de migrare în ultimele decenii.

„Migratorii pe distanţe lungi călătoresc mai puţin, migratorii pe distanţe scurte devin sedentari", spune Ferrer, care lucrează în Parcul Naţional Doñana, unul dintre punctele-cheie de pe rutele păsărilor migratoare.

„Asta schimbă tot ce fac, de la reproducere şi hrană la diversitatea genetică, ceea ce afectează şi alte organisme din lanţul trofic." Cercetătorul britanic Ian Newton spune că o astfel de schimbare a avut loc şi în Era Glaciară, doar că în prezent totul se petrece mult mai rapid, iar păsările nu mai au la fel de multe opţiuni.

„Nu este acelaşi lucru pentru păsări să încerce să se adapteze mediului din Manhattan sau mediului din Maldive", explică Newton. Astfel, în unele zone se înmulţesc anumite specii, în timp ce altele dispar, afectând biodiversitatea.

„Păsările sunt cel mai sensibil termometru al schimbării mediului, iar dacă 20% vor dispărea, nu mi se pare că avem un mod de viaţă sustenabil", a punctat şi cercetătorul american Peter Marra. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite