Păsările cântătoare scad în dimensiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zburătoarele de dimensiuni mici devin şi mai mici din cauza  schimbărilor climatice
Zburătoarele de dimensiuni mici devin şi mai mici din cauza schimbărilor climatice

Un studiu realizat de câţiva cercetători elveţieni şi americani a arătat că păsările cântătoare din SUA scad în dimensiuni. Schimbările climatice, spun ei, ar putea fi cauza acestui fenomen.

Potrivit BBC, studiul a luat în considerare aproape jumătate de milion de păsări, care fac parte din peste 100 de specii.

Capturate şi măsurate

Cercetătorul Josh Van Buskirk de la Universitatea din Zürich, Elveţia şi colegii săi, Robert Mulvihill şi Robert Leberman, de la Muzeul Carnegie de Istorie Naturală din Rector, Pennsylvania, SUA, au descoperit că multe dintre păsările care trăiesc în zone cu temperaturi mai mari au devenit, în jumătate de secol, mai uşoare şi cu aripile mai scurte.

Păsările studiate de ei au fost capturate şi măsurate în perioada 1961 - 2007. Acestea au fost cântărite, li s-au măsurat lungimea aripilor şi distanţa dintre încheietura aripii şi vârful celei mai lungi pene primare. Eşantionul a inclus păsări care sosesc în anotimpuri diferite.

Astfel, din cele 83 de specii capturate în timpul migraţiei de primăvară, 60 au devenit mai mici, iar din cele 75 de specii care migrează toamna, 66 au dimensiuni reduse. Există însă anumite specii la care pierderea în greutate este mai evidentă.

De exemplu, botgrosul cu pieptul roz a scăzut în masă cu aproximativ 4%. Cercetătorii nu au clarificat încă şi care ar fi consecinţele pe termen lung ale acestor schimbări. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite