Parvenitul, colegul pentru care nu există reguli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parvenitul, colegul pentru care nu există reguli
Parvenitul, colegul pentru care nu există reguli

Este personajul de la serviciu care ajunge uşor în posturi de conducere.Pentru el există o singură deviză: să câştige funcţii şi bani cu efort minim.Arivistul  sau parvenitul poate fi recunoscut după dorinţa acută de a câştiga (bani, admiraţie, promovare), practicând o competiţie internă neconstructivă în relaţia cu colegii săi.

Pentru el nu există reguli şi nici scrupule: apelează la metode nu tocmai cinstite, dar important este să-şi atingă scopurile. Aşa îl caracterizează, în linii mari, specialiştii în resurse umane.

Motivat financiar

Parvenitul există în aproape orice colectiv, dar iese în evidenţă mai ales la serviciu pentru că aici are ce câştiga. „Poate fi definit ca o persoană motivată exclusiv financiar, ce avansează în carieră pe baza unor criterii care nu ţin de experienţă, competenţe şi potenţial, ci datorită unor conjuncturi favorabile.

Este o persoană destul de întalnită, mai ales în companii foarte mari în care se poate «ascunde» cu urşurinţă“, clarifică profilul personajului Iulia Lazea, Senior Consultant la HART Human Resource Consulting.

Relaţii extraconjugale, vorbele rele despre colegi, starea continuă de agitaţie care vrea să denote faptul că munceşte mult, activarea reţelei de cunoscuţi - nimic nu lipseşte din arsenalul acestui personaj toxic.

Parvenitul se infiltrează uşor printre colegii-cheie, mai ales că pentru el scopul scuză mijloacele. „Este caracterizat de o motivaţie puternică pentru reuşită şi depune eforturi pentru a ajunge acolo unde îşi doreşte, chiar dacă aceste eforturi nu sunt întotdeauna direcţionate pe căi etice şi corecte“, explică Cristina Rogobete, researcher la Manpower România.

Intrigi de birou

La serviciu, parvenitul ajunge de cele mai multe ori şef. Ioana M. de la o firmă cu mai bine de 500 de angajaţi din Capitală a început să cunoască foarte bine acest personaj. Este nevoită să-l suporte zi de zi şi chiar să accepte directive din partea acestuia. Este vorba de şeful ei, Tudor.

„Toţi colegii din departament îl numesc pe la spate parvenitul. A ajuns în funcţie de conducere pentru că şi-a săpat colegii şi pentru că are o relaţie apropiată cu una dintre şefele cele mari“, povesteşte Ioana. Cazul şefului ei nu este singular. Parvenitul are şanse mari de reuşită în marile companii, acolo unde munca altora îi acoperă uşor propriile lipsuri.

Ca simplu coleg, parvenitul este mult mai greu de suportat. „Rezultatele muncii sale pot avea un impact negativ asupra rezultatelor şi moralului echipei din care face parte, producând un dezechilibru în departamentul respectiv din perspectiva performanţei. Astfel, colegii îl pot privi cu neîncredere, evitând colaborarea cu acesta“, mai spun specialiştii în HR.

Este şi cazul Simonei care lucrează într-un departament de şase persoane de la o firmă de IT. Colegii o recomandă ca intrând în tiparul parvenitului şi nu înţeleg cum a ajuns în acest departament dacă, practic, nu ştie să facă prea multe.„Oamenii din firmă vorbesc despre «strâmbele» pe care le băga colegilor turnându-i şefului tot felul de vorbe despre ceilalţi oameni din firmă“, spun colegii.

Bani mulţi,muncă puţină

Parveniţii nu se feresc să-şi declare scopurile. O demonstrează şi deviza unui grup de blogeri care se mândresc cu faptul că sunt arivişti.„Eu sunt un arivist. Şi sunt român. Ceea ce vreau e să câştig cât mai mulţi bani, fără muncă. Sau cu muncă cât mai puţină. Vreau să maximizez pe cât se poate raportul bani/muncă. Iar banii să fie cât mai mulţi“, scrie unul dintre aceştia.

O mare parte din stresul de la birou este generat de colegi şi de superiori, mai ales că nu există colective ideale.Cu ajutorul specialiştilor, „Adevărul“ a stabilit 12 categorii de colegi toxici, pe care le-a prezentat pe scurt. Acestea sunt:

1 Bârfitorul
2 Încurcă-lume
3 Parvenitul 
4 Atotştiutorul
5 Antisocialul 
6 Carieristul
7 Leneşul
8 Obsedatul de control 
9 Lingăul
10 Negativistul
11 Preţiosul  
12 Tipicarul

Deloc prost

Parvenitul nu este nici pe departe asociat cu prostia.El îşi foloseşte inteligenţa pentru a găsi modalităţi prin care poate să scape de responsabilităţi şi, în acelaşi timp, să se aleagă şi cu laude. „Pentru asta e nevoie de idei“, spun psihologii.

image

Parvenitul,  motivat exclusiv financiar, avansează în carieră pe baza unor criterii care nu ţin de experienţă şi competenţe.

image


Iulia Lazea
senior consultant HART

image

Relaţia arivistului cu colegii poate fi una tensionată, deoarece aceştia resping persoanele care se bucură de beneficii nemeritate.

image


Cristina Rogobete
researcher Manpower România

image

În ciuda metodelor nu întotdeauna cinstite la care apelează, un astfel de angajat poate fi productiv.

image


Monica Georgescu
specialist HR
Lugera & Makler

Când competiţia devine neloială

Competiţia între colegi a devenit o situaţie normală. Mulţi dintre angajaţii din companiile mari sau medii sunt nevoiţi să lupte pentru a obţine o promovare. Ce se întâmplă însă atunci când eşti mulţumit cu slujba ta, cu salariul tău şi nu eşti interesat de o promovare. Aici intervine aproape mereu parvenitul, spun specialiştii. „În acest caz ar trebui să fii cu ochii-n patru pentru că ar putea exista persoane interesate de funcţia ta“, spun psihologii britanici , citaţi de presa internaţională.

Angajaţii aflaţi în acestă situaţie se vor simţi ameninţaţi, iar randamentul lor va fi mult mai scăzut: vor avea tulburări de somn, vor fi storşi de energie şi nu se vor mai putea concentra. Aceştia îşi pot rezolva problemele apelând la mai multe metode de terapie. Sfatul psihologilor ce dă rezultate întotdeauna este unul singur: nu lăsaţi garda jos!

De foarte multe ori arivistul pândeşte cea mai mică greşeală a colegului a cărui funcţie o visează şi îl atacă în faţa şefului cel mare. Competiţia neloială poate apărea şi când vine vorba de un concurs de proiecte. Parvenitul nu s-ar jena în nici un fel să fure ideea colegului sau să provoace conflicte între echipe.

Sfaturile specialiştilor

Psihologii oferă şi câteva sfaturi pentru a face faţă competiţiei neloiale:

Rămâi profesionist! Mai devreme sau mai târziu metodele folosite de competitorii care trişează vor ieşi la iveală. Dacă foloseşti aceleaşi metode riscul ca reputaţia ta să fie pătată este destul de mare. În plus, dacă vrei să obţii o promovare, evidenţierea incompetenţei celorlalţi nu este cea mai bună soluţie.

Monitorizează-ţi competitorii! Fii cu ochii pe posibilii tăi competitori care pot face oricând un pas în faţă, în defavoarea ta. În plus, în timp ce monitorizezi mişcările altora trebuie să fii sigur că găseşti cele mai bune idei.

Nu te aştepta să câştigi mereu! Încearcă să anihilezi competiţia comporându-te ca şi cum aţi fi o echipă. Dacă ai obţinut o victorie, nu te aştepta să câştigi întreaga luptă. Decizia înlăturării unui angajat care se dovedeşte a fi neproductiv nu este întotdeauna prima soluţie pe care o vede angajatorul.

Pro

Productivitate

Competiţia creşte productivitatea în cadrul unei echipe şi îi ajută pe angajaţi să vină cu idei noi. Concursurile de proiecte sunt încurajate mai ales în marile companii, dar nu lipsesc nici în cele medii şi mici.

Contra

Sub stres

Unii angajaţi nu lucrează eficient în condiţii de stres provocate de competiţii. În cazul unui concurs, aceştia pot fi timoraţi şi pot avea un randament redus, mai ales din cauza faptului că îşi simt funcţia ameninţată.

Pe marginea prăpastiei

image

Competiţia este încurajată în companiile mari



Poziţia parvenitului nu este întotdeauna foarte sigură. Uneori acesta poate fi identificat încă de la interviul de angajare, prin întrebări legate de motivaţia de schimbare, solicitarea de exemple concrete din activitatea profesională, proiecte în care a fost implicat şi rezultatele pe care le-a înregistrat.


„Poate avansa destul de uşor dacă este într-un context favorabil. La fel de uşor însă poate fi descoperit şi îndepărtat dintr-o organizaţie care valorizează performanţa, ceea ce ar genera şi un val de referinţe negative care să circule în piaţă“, spune Iulia Lazea de la HART.

Reprezentaţii firmelor de recrutare nu exclud însă şi varianta ca unele companii chiar să încurajeze astfel de personaje toxice. „Dezvoltarea profesională a acestui tip de angajat este influenţată de cultura organizaţiei în care el se află. Dacă în cadrul companiei este încurajată promovarea pe alte criterii decât cele ce ţin de competenţele profesionale, acesta poate să acceadă la poziţii cheie sau chiar la vârful ierarhiei“, crede Cristina Rogobete de la Manpower.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite