Părinţii nu pot ascunde stresul în faţa copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei mici sunt mai conştienţi de probleme decât cred adulţii
Cei mici sunt mai conştienţi de probleme decât cred adulţii

Peste 91% din cei 1.136 de copii cu vârste cuprinse între 8 şi 17 ani intervievaţi în cadrul unei cercetări spun că ştiu când părinţii lor sunt nervoşi, recunoscând asta în comportamentul lor.

 „Chiar dacă părinţii înceacă să-i ţină pe copii departe de stres şi să ascundă problemele de ei, rezultatele studiului arată că, din păcate, puştii îşi pot da seama de ele", declară Norman Anderson, preşedintele Asociaţiei Psihologilor Americani, pentru „USA Today".

Studiul online făcut în luna august dezvăluie că semnele stresului la părinţi sunt vizibile: 34% din copii spun că părinţii lor ţipă, 30% susţin că se ceartă, iar 18%, că oamenii mari sunt prea ocupaţi şi nu au timp de ei.„E de înţeles ca părinţii să vrea să-şi protejeze copiii, însă e mai bine să le comunice despre grijile financiare. Copiii nu sunt proşti, ei ştiu tot ce se întâmplă şi sunt chiar mai deştepţi decât credem", spune Annette Rodriguez, o femeie de 40 de ani, mamă a doi copii. De aceeaşi părere sunt şi psihologii. „Este mai bine să discuţi cu cel mic atunci când ai probleme şi să-i spui că veţi trece peste momentele dificile", declară Anderson.

Rezultatele cercetării scot la iveală că, faţă de acum patru ani, adulţii simt mai puţine simptome psihice ale stresului, precum iritabilitate, oboseală, anxietate. În acelaşi timp, procentajul celor care nu raportează aceste simptome a crescut de la 16% în 2007 la 24% în 2010. Dintre tinerii chestionaţi, 32% cred că părinţii lor au fost în ultima lună „foarte îngrijoraţi"  şi doar 6% au răspuns că părinţii lor nu au fost deloc stresaţi în ultima lună. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite