Părinţii au grijă de copii prin SMS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Munca peste program afectează în mod negativ armonia familiei, declară peste 50% din părinţi, potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie. Pentru a şti mereu ce fac cei mici, adulţii recurg tot mai des la tehnologie – telefon mobil, e-mail sau reţele de socializare.

În condiţiile în care orele suplimentare de muncă nu le mai permit să petreacă prea multă vreme cu familia, adulţii se văd nevoiţi să profite la maximum de noile tehnologii, în încercarea de a recupera din timpul pierdut şi de a le fi alături copiilor. Unu din cinci părinţi e de părere că reţeaua de socializare Facebook e cea mai bună metodă de a fi la curent cu ce face copilul cât timp el e la serviciu.

Acestea sunt doar două dintre concluziile unui studiu recent, realizat de reţeaua „National Family Week" şi citat de cotidianul britanic „The Daily Mail". Membrii unei familii obişnuite petrec împreună, săptămânal, mai puţin de două ore şi jumătate. Anul trecut, aceştia „beneficiau" de patru ore. Timpul aproape că s-a înjumătăţi din cauză că adulţii se dedică muncii tot mai mult, mai ales acum, când 10% din ei au fost nevoiţi să-şi ia încă o slujbă din cauza crizei.

Avantaje şi dezavantaje

Cercetarea realizată de oamenii de ştiinţă britanici arată că părinţii le trimit copiilor 600 de SMS-uri pe an pentru a şti unde sunt şi cei fac. În plus, anual, mamele şi taţii îngrijoraţi scriu fiecare câte 312 e-mailuri şi vorbesc la telefon cu cei mici 28 de ore, încercând să fie „conectaţi" 24 de ore din 24 la viaţa minorilor.

„În urmă cu 20 de ani, era mult mai greu să ţii legătura cu familia pe parcursul unei zile întregi. Nevoia de a-ţi contacta copilul prin SMS, e-mail şi prin intermediul reţelelor sociale e doar o consecinţă a vieţii moderne", spune Nick Henry, coordonatorul studiului, citat de „The Daily Mail". Evoluţia tehnologică are o serie de avantaje, între care uşurinţa de a lua legătura cu cei dragi, în orice moment al zilei, chiar dacă te afli departe de casă.

Pe de altă parte, adaugă Henry, peste trei sferturi dintre părinţi cred că viaţa de familie are de suferit din cauza tehnologiei avansate. 17% din cei 5.000 de adulţi chestionaţi declară că telefoanele mobile, şi în mod special mesajele scrise, au un impact negativ asupra armoniei din familie, iar 16% din ei afirmă că televizorul e cel mai mare intrus.

De departe una dintre cele mai îngrijorătoare concluzii ale cercetării e că doar una din zece familii mai are timp să stea la masă împreună, iar asta se întâmplă doar o dată la şapte zile. „E de înţeles că uneori e foarte dificil ca toată lumea să se sincronzize pentru o cină, dar nu trebuie să uităm câte beneficii poate aduce o masă la care stau laolaltă şi părinţii, şi copiii", e de părere Nick Henry. „Lucruri mărunte, ca masa de dimineaţă în familie sau discuţiile despre planurile de peste zi, măcar câteva minute, înainte de a pleca de acasă, pot ajuta la crearea şi menţinerea unui mediu pozitiv", conchide Henry.

Consecinţe ale vieţii agitate

600 de SMS-uri şi 312 e-mailuri le trimit părinţii anual  copiilor pentru a-i controla.

20%  din părinţi cred că noile tehnologii reprezintă cea mai bună metodă de a fi mereu la curent cu ce fac copiii lor.

16%  din adulţi admit că televizorul este cel mai mare intrus din viaţa familiei.

5% din părinţi gătesc la microunde de patru ori pe săptămână.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite