Pâinea albă creşte riscul de diabet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Produsele de panificaţie preparate din făină integrală scad riscul apariţiei acestei boli Două studii publicate de revista "American Journal of Clinical Nutrition" demonstrează

Produsele de panificaţie preparate din făină integrală scad riscul apariţiei acestei boli

Două studii publicate de revista "American Journal of Clinical Nutrition" demonstrează importanţa cerealelor pentru sănătatea alimentaţiei. Este vorba în primul rând de cerealele integrale care reduc riscul apariţiei diabetului de tip II (insulinoindependent) şi al bolilor cardiovasculare (infarct, atac vascular cerebral). Pe de altă parte, cercetările au relevat faptul că, dimpotrivă, preparatele de panificaţie şi patiserie obţinute din cereale rafinate (făină albă) cresc riscul apariţiei acestor boli.

O echipă de cercetători americani şi un grup de specialişti finlandezi au finalizat un studiu amplu care demonstrează că includerea în alimentaţia zilnică a cerealelor integrale are un efect protector asupra vaselor şi inimii.

Medicii americani de la Universitatea Harvard, din Boston, au urmărit regimul alimentar al unui lot de peste 86.000 de bărbaţi americani, cu vârste cuprinse între 40 şi 84 de ani, timp de peste cinci ani. S-a descoperit astfel că aceia care consumă zilnic cereale complete la micul dejun au un risc cu 20 la sută mai mic de a se îmbolnăvi de o boală cardiovasculară, faţă de cei care nu includ astfel de alimente în dieta zilnică.

Spre deosebire de cei care consumă cereale integrale, cei care consumă produse din făini "rafinate" - făină albă - nu-şi reduc riscul de boală. Pe de altă parte, o altă echipă de specialişti finlandezi, coordonată de dr Jukka Montonen, de la Institutul Naţional de Sănătate Publică din Helsinki, a studiat 2.286 de bărbaţi şi 2.030 de femei cu vârste cuprinse între 40 şi 69 de ani, timp de zece ani.

Rezultatele au fost similare cu cele obţinute de echipa americană: bărbaţii şi femeile care consumau frecvent cereale integrale şi-au diminuat cu până la 35 la sută riscul de a dezvolta un diabet de tip II, iar cei care consumau cantităţi mari de cereale şi-au scăzut riscul cu până la 60 la sută, faţă de cei care nu consumau deloc sau foarte puţin astfel de alimente.

Cerealele integrale "temperează" diabetul

Cerealele complete conţin o mare parte din învelişul seminţelor, în care se găseşte o mare cantitate de vitamine (în special E şi B), precum şi minerale (fier, calciu, magneziu). De asemenea, cerealele integrale conţin o mare cantitate de fibre celulozice.

Acestea reglează tranzitul intestinal, previn constipaţia şi scad, conform specialiştilor, riscul de cancer colorectal. Preparatele din făină rafinată - pâine albă şi produse de patiserie, lipsite de acest înveliş al seminţelor, conţin foarte puţine fibre. Spre exemplu, pâinea integrală conţine aproximativ 8,5 g de fibre la 100 g, faţă de doar 3,5 g/100g, în cazul pâinii albe.

Alimentele preparate din cereale mai puţin rafinate au un index glicemic mai slab. Altfel spus, asimilarea glucozei (zahărului) din acestea de către organism este mai lentă şi continuă. În cazul pâinii albe, glucoza se asimilează prea repede în organism, pancreasul - care secretă insulina - este suprasolicitat şi în timp epuizat, iar rezultatul este apariţia diabetului de tip II. Pe de altă parte, fibrele din cerealele complete scad absorbţia grăsimilor din intestin, scad astfel colesterolul din sânge şi riscul apariţiei ateromatozei, iar, în final, riscul apariţiei afecţiunilor cardiovasculare.

Secrete ale tinereţii fără bătrâneţe

-O dietă săracă în grăsimi şi bogată în carbohidraţi. Sfatul specialiştilor americani este să consumaţi cinci fructe şi legume zilnic pentru conţinutul de vitamine şi minerale pe care îl furnizează organismului;

-Cinci până la opt pahare cu apă pe zi;

-Din caloriile zilnice, doar 30-35 la sută trebuie să le luaţi din grăsimi saturate, iar 20 la sută din grăsimi nesaturate (lapte dietetic, ulei de măsline), 15 la sută din proteine iar restul caloriilor din carbohidraţi (pâine de grâu, orez, ovăz);

-Exerciţiile aerobice făcute cu regularitate sunt obligatorii pentru oricine doreşte să încetinească procesul de îmbătrânire. Asociaţia Americană a Inimii vă sfătuieşte să faceţi un singur set de opt până la 10 exerciţii, de două-trei ori pe săptămână;

-Consumaţi cât mai multe legume colorate (roşii, morcovi, spanac şi dovlecei);

-Puteţi lua şi ceva suplimente cu vitamine: 200-250 de mg de vitamina C zilnic, vitamina E, şi un amestec de suplimente cu carotenoizi, de 6-10 mg.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite