Pacienţii în comă pot comunica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bolnavii în stare vegetativă ar putea să-şi decidă  singuri soarta
Bolnavii în stare vegetativă ar putea să-şi decidă singuri soarta

Pacienţii în stare vegetativă sunt capabili să comunice prin intermediul  undelor cerebrale. La această concluzie au ajuns cercetătorii de la universităţile din Liège (Belgia) şi Cambridge (Marea Britanie), relevă BBC.

Studiul lor reaprinde dezbaterea privind deconectarea bolnavilor de la aparatele prin care sunt ţinuţi în viaţă.
Specialiştii au afirmat că au reuşit să comunice cu un pacient considerat a fi în stare vegetativă de cinci ani. Bărbatul în vârstă de 29 de ani, care fusese victima unui accident rutier, a fost capabil să răspundă unei echipe de medici prin „da" şi „nu".

Citeşte materialul complet aici...

Activitatea lui cerebrală a fost examinată folosind o tehnică recentă, numită „imagistică prin rezonanţă magnetică funcţională" (RMN funcţional). Atunci când pacientului i se puneau întrebări simple, în creierul său se activau aceleaşi zone ca în cazul persoanelor sănătoase. De pildă, bărbatul a confirmat că tatăl său se numeşte Alexander.

Descoperire surprinzătoare

„Am rămas uimiţi când am văzut rezultatele scanărilor. Pacientul a fost capabil să răspundă corect la întrebări şi a făcut acest lucru prin simpla modulare a gândurilor sale, care au fost ulterior decodate prin tehnica RMN funcţional", a declarat Adrian Owen, profesor de neurologie la Universitatea Cambridge.

Studiul a fost efectuat pe alţi 23 de pacienţi diagnosticaţi în stare vegetativă. Cu ajutorul acestei tehnici, medicii au stabilit că patru dintre ei sunt conştienţi. Specialiştii spun că prin această metodă pacienţii ar putea răspunde ei înşişi la întrebarea referitoare la eutanasie.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite