„Otrava albă“ care ne îndulceşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii au fost dintotdeauna sclavii dulciurilor
Tinerii au fost dintotdeauna sclavii dulciurilor

Cercetările efectuate de-a lungul vremii au demonstrat că zahărul ne poate distruge organismul. Deşi nu avem încă probleme de nutriţie la fel de mari ca americanii, şi în România „drogul alb“ din produsele dulci e nelipsit din dieta zilnică.

Încă din cele mai vechi timpuri a fost numit „otrava albă". Zahărul este un aliment foarte concentrat, obţinut din sfeclă sau din trestie de zahăr. Sfecla de zahăr conţine zeci de elemente chimice benefice sănătăţii, însă cristalele albe cu care ne îndulcim cafeaua de dimineaţă îşi pierd proprietăţile nutritive odată cu procesul industrial de rafinare.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recomandat eliminarea totală a zahărului rafinat din alimentaţia noastră, şi a sfătuit populaţia, în nenumărate rânduri, să consume îndulcitorii naturali, care se găsesc sub formă de lactoză în lapte, de glucoză în fructe, miere şi legume, şi sub formă de maltoză în cereale.

Bolile civilizaţiei moderne

Există siropuri de glucoză sau de fructoză care nu sunt obţinute din trestie, nici din sfeclă, ci din porumb. „Acum, zahărul este înlocuit cu acest sirop, mai ieftin dar mai periculos", spune medicul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Potrivit acestuia, siropul respectiv oboseşte puternic pancreasul endocrin şi creşte glicemia.

„Crescând glicemia, organismul stochează surplusul din aceste zaharuri sub formă de grăsimi, care se depun pe artere. De aici derivă hipertensiunea, accidentele vasculare, maladiile vasculare, infarctele de miocard şi, nu în ultimul rând, obezitatea şi supraponderabilitatea. Practic, creşte riscul pentru toate bolile civilizaţiei moderne", adaugă specialistul.

Băuturile răcoritoare conţin îndulcitori artificiali foarte nocivi

No title

Aditivii dulci artificiali ca aspartamul, zaharina sau manitolul, pe care-i găsim în băuturile şi în alimentele de pe rafturi, pot fi chiar mai nocivi decât zahărul. De aceea, medicii ne recomandă să ne ferim de aceste capcane şi să găsim calea sănătoasă.

Zahărul poate fi înlocuit total din alimentaţie, consumând în schimb miere de albine, cereale, sirop de arţar sau xilitol, substanţă pe care o găsim în prune. Chiar dacă mulţi consumatori cunosc aceste recomandări, foarte puţini dintre ei reuşesc să-şi schimbe modul de alimentaţie zilnic, care include zahărul şi îndulcitorii artificiali din alimentele procesate industrial.

Zaharoza ajunge instantaneu în sânge

Zaharoza, formată din fructoză şi glucoză, este un îndulcitor natural, dar are un index glicemic foarte ridicat. „Imediat ce consumăm zahăr, încă din cavitatea bucală trece în sânge şi creşte glicemia. Acest lucru determină o producere instantanee şi masivă de insulină, care consumă zaharurile şi produce poftă de dulce. Aceste oscilaţii ale glicemiei duc la diabet de tip 2, prin epuizarea funcţiei pancreasului endocrin, dar şi la obezitate, pentru că excedentul de zaharuri se transformă în grăsimi", mai spune Mencinicopschi.

Afectează şi rinichii

Medicul nefrolog Gabriel Mircescu spune că, la fel ca orice aditivi chimici, şi îndulcitorii artificiali sunt eliminaţi în rinichi, funcţia acestora putând fi foarte repede compromisă. Şi zahărul natural provoacă obezitate sau diabet, de pe urma cărora ajung să sufere şi rinichii.

"La fel ca orice aditivi chimici, şi îndulcitorii artificiali sunt eliminaţi în rinichi, funcţia acestora putând fi foarte repede compromisă."
Gabriel Mircescu
medic nefrolog

SUA, tărâmul obezilor

Datele OMS arată că un american obişnuit consumă 250 de grame de zahăr zilnic şi 90 de kilograme anual. Peste 80% din americani sunt supraponderali şi 30% sunt declaraţi obezi. Un american din trei moare în urma cancerului, a bolilor de inimă, a accidentelor vasculare sau cerebrale şi în urma diabetului, toate aceste boli fiind corelate cu creşterea consumului de zahăr.

Circa 230 de milioane de oameni suferă din cauza diabetului la nivel global, iar la fiecare zece secunde, o persoană moare din cauza diabetului sau a complicaţiior acestuia.

No title
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite