Osteoporoza poate fi prevenită încă din faşă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru ca viitorul adult să aibă un sistem osos sănătos, părinţii trebuie să acorde atenţie aportului de calciu încă din primele luni de viaţă ale copilului, spun cercetătorii americani.

Specialiştii de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord, SUA, şi cei de la Institutul de Cercetare de Medicină a Mediului din cadrul Forţelor Armate Americane au realizat o serie de teste de laborator pe porci pentru a descoperi cantitatea de calciu de care puii au nevoie pentru a avea o densitate osoasă crescută la maturitate.

Aceştia au analizat şi au comparat efectele unei diete bogate în calciu cu cele ale unei alimentaţii sărace în acest nutrient în primele 18 zile de viaţă.

În urma acestui studiu, cercetătorii au constatat că, la nou-născuţi, absorbţia calciului nu este dependentă de prezenţa vitaminei D în organism.

Hrana bebeluşului, esenţială

În cazul unui deficit de calciu, celulele stem mezenchimale din măduva spinării, care în cursul vieţii devin osteoblaste (celule care formează oasele), îşi schimbă structura, fiind „programate" să devină celule grase.

Acest lucru poate scădea abilitatea oaselor de a se dezvolta şi de a se regenera la maturitate. Astfel, un deficit de calciu în primele luni de viaţă creşte riscul ca, la maturitate, oasele să conţină mai puţine minerale, ceea ce duce la instalarea osteoporozei şi altor boli ale sistemului osos.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite