Osteoporoza, risc pentru gravidele minore

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai frecvente afecţiuni ale viitoarelor mămici sunt retenţia de apă şi varicele Sarcina este o perioadă extrem de dificilă şi solicitantă pentru orice femeie. Pe lângă

Cele mai frecvente afecţiuni ale viitoarelor mămici sunt retenţia de apă şi varicele

Sarcina este o perioadă extrem de dificilă şi solicitantă pentru orice femeie. Pe lângă greţurile matinale, schimbările hormonale şi de dispoziţie, creşterea în greutate şi oboseala excesivă, gravidele se confruntă şi cu alte afecţiuni. Unele dintre acestea, cum sunt diabetul şi miopia, sunt anterioare sarcinii, însă potenţate în această perioadă. Altele se pot declanşa tocmai în perioada celor nouă luni.

"Afecţiunile femeilor gravide se clasifică pe diverse grupe în funcţie de momentul apariţiei. Există afecţiuni care apar în perioada sarcinii, din cauza efortului suplimentar depus de femeia gravidă, dar şi boli anterioare sarcinii, care îşi intensifică simptomele în această perioadă, boli precum hipertensiunea arterială, glaucomul sau miopia. Tocmai din cauza acestora, de cele mai multe ori se optează pentru naşterea prin cezariană", ne-a explicat dr. Daniel Popescu, medic primar obstetrică-ginecologie, şef de lucrări în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila".

Analizele trebuie făcute la timp

Medicii le sfătuiesc pe viitoarele mămici să fie mult mai atente în timpul sarcinii dacă ştiu de existenţa unei afecţiuni cronice şi să facă regulat analize pentru a depista posibilele noi probleme ce trebuie ţinute sub supraveghere.

"S-a observat că în timpul sarcinii se dezvoltă cel mai mult osteoporoza. Tinerele până în 18 ani, care rămân însărcinate, prezintă o posibilitate tot mai mare de a suferi de osteoporoză, la această vârstă structura osoasă fiind încă în formare. De asemenea, se ştie că 80 la sută din cazurile de osteoporoză se înregistrează la femei", a continuat dr. Popescu.

Cele mai frecvente afecţiuni resimţite de viitoarele mămici sunt: retenţia de apă din cauza creşterii cantităţii de progesteron; tromboflebita şi varicele la nivelul membrelor şi în zona pelviană.

De asemenea, persoanele care suferă de diabet trebuie să fie conştiente de riscul la care se supun atât ele, cât şi fătul. Sarcina accentuează, în cazul mamei, simptomele diabetului, iar copiii născuţi sunt foarte mari, cu o greutate pe măsură, putând chiar să sufere, la rândul lor, de diabet. Aceasta dacă ţinem cont de faptul că afecţiunea se poate transmite genetic.

Alimentaţie bogată şi multe lichide

"În această perioadă, când temperaturile sunt tot mai ridicate, gravidele trebuie să evite să iasă afară la orele prânzului sau să se expună razelor ultraviolete, precum şi să stea mult timp în picioare. Ele trebuie să consume cât mai multe lichide şi să aibă o dietă bogată în proteine, vitamine şi calciu", a conchis dr. Popescu.

Merele şi peştele protejează fătul de alergii

Consumul de mere şi peşte în perioada sarcinii protejează fătul împotriva alergiilor, potrivit unui studiu citat de dailymail.co.uk. Cercetătorii de la Universitatea Aberdeen din Scoţia au descoperit că bebeluşii născuţi de mame care au mâncat multe mere pe timpul sarcinii prezintă mai puţine probabilităţi de a se îmbolnăvi de astm în primii cinci ani de viaţă. Iar bebeluşii născuţi de femei care pe timpul sarcinii au consumat mai mult de o porţie de peşte pe săptămână prezintă mai puţine riscuri de a suferi din cauza unor alergii ale pielii. Cercetătorii cred că efectul benefic este dat de puternicii antioxidanţi prezenţi în mere, flavonoidele, şi de acizii graşi Omega-3 care se găsesc în peşte. Studiul a fost realizat asupra a 1.212 de copii născuţi de femeile participante care şi-au monitorizat alimentaţia în timpul sarcinii.

Stil de viață

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite