Oraşe egiptene găsite cu satelitul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

17 piramide şi 1.000 de morminte au fost descoperite în apropierea Nilului datorită unor imagini captate din spaţiu. Arheologii americani au localizat mai multe situri în nord-estul Egiptului. Ei sunt de părere că această nouă tehnologie va revoluţiona arheologia.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Alabama (SUA) au descoperit 17 piramide, 1.000 de morminte, dar şi 3.000 de aşezări vechi egiptene. Ei au făcut căutările folosind o nouă tehnică, bazată pe raze infraroşii. Descoperirile au fost confirmate şi de arheologii care au făcut deja primele excavări la faţa locului şi, astfel, au găsit două dintre piramidele văzute din spaţiu, scrie cotidianul „The Daily Telegraph".„Am văzut datele impresionante, dar momentul culminant pentru mine a fost atunci când m-am uitat cu ochii mei la tot ce am descoperit", a spus Sarah Parcak, profesor de la Universitatea din Alabama (SUA).    

Întâlnire cu Tutankhamon

Imagini surprinse de la 650 de kilometri

„Nu-mi venea să cred că am reuşit să descoperim atât de multe situri în Egipt", a mai spus coordonatoarea echipei de arheologi. Ea susţine că noua metodă va revoluţiona arheologia. Echipa a analizat imaginile înregistrate de la aproximativ 650 de kilometri depărtare de Terra, cu ajutorul camerelor ultraperformante ale sateliţilor, după care au fost folosite razele infraroşii pentru a localiza obiectele situate sub pământ. Datorită faptului că, în antichitate, egiptenii îşi construiau casele din cărămizi făcute din pământ, material mai dens decât solul, cercetătorii au reuşit să localizeze cu uşurinţă siturile. Tehnica folosită de ei este atât de puternică, încât poate fi utilizată şi pentru a monitoriza mormintele şi celelalte comori arheologice, evitând astfel jafurile.

„Mai sunt situri îngropate lÂngă Nil"
 
Sarah Parcak crede că mai sunt o mulţime de clădiri îngropate în zona situată în nord-estul Egiptului, în apropierea localităţilor Saqqarah şi Tanis, dar şi sub fluviul Nil. „Acestea sunt doar siturile cele mai apropiate de suprafaţa pământului. Mai sunt mii de astfel de situri, dar au fost acoperite de nămolul adus de Nil. Acesta e doar începutul", a mai spus ea. BBC a făcut deja un documentar despre aceste descoperiri, numit „Oraşele pierdute ale Egiptului". Filmul va fi difuzat pe BBC One la data de 30 mai. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite