Optimismul ne face mai longevivi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studiile arată că o gândire pozitivă creşte imunitatea corpului în faţa viruşilor. Sunt o persoană care vede partea plină a paharului sau pe cea goală? Psihologii spun că răspunsul la

Studiile arată că o gândire pozitivă creşte imunitatea corpului în faţa viruşilor.

Sunt o persoană care vede partea plină a paharului sau pe cea goală? Psihologii spun că răspunsul la această întrebare reflectă viziunea noastră asupra vieţii, atitudinea faţă de propria persoană şi faţă de cei din jur. Ceea ce mulţi dintre noi nu ştiu este faptul că tendinţa de a vedea latura bună a lucrurilor (optimism) sau cea sumbră (pesimism) ne influenţează în bine sau în rău starea de sănătate, dar şi durata vieţii.

Studiile arată că o gândire pozitivă este cheia unei strategii eficiente de management a stresului, despre care se ştie că este responsabil de apariţia multor afecţiuni. În plus, optimismul creşte imunitatea în faţa răcelilor, conferă o stare de bine şi îmbunătăţeşte sănătatea, reduce riscul apariţiei bolilor de inimă şi le ajută pe femei să gestioneze mai bine o sarcină dificilă. Specialiştii spun că cealaltă trăsătură de personalitate, pesimismul, nu derivă neapărat dintr-o viaţă nefericită. Gândurile "rele" pe care le experimentăm zilnic îşi au izvorul în propriile prejudecăţi, în lipsa de informaţie şi în ideile denaturate care ne afectează logica şi raţiunea.

Cum se manifestă pesimismul? Persoanele deprimate au tendinţa de a exagera efectele negative ale unei situaţii şi de a le filtra pe cele pozitive. De exemplu, să spunem că aţi avut o zi excelentă la muncă. V-aţi terminat din timp sarcinile şi aţi primit şi complimente pentru modul în care v-aţi achitat de ele. Însă seara, când recapitulaţi ce aţi făcut peste zi, eludaţi complimentele primite.

În cazul apariţiei unei situaţii neplăcute, primul lucru pe care îl faceţi este să daţi vina pe propria persoană. De exemplu, aţi auzit că întâlnirea pe care urma să o aveţi cu prietenii a fost anulată. Primul lucru la care vă gândiţi este că ceilalţi nu au vrut să vă aibă în preajmă. În mod automat, anticipaţi ce e mai rău. De exemplu, refuzaţi să ieşiţi cu prietenii în oraş de teamă să nu vi se întâmple ceva rău. Vedeţi lucrurile în alb sau în negru. Nu există cale de mijloc. Simţiţi că trebuie să fiţi perfect.

Sfaturi utile

Transformarea gândurilor "rele" în gânduri "bune" se poate învăţa. Procesul este simplu, însă cere timp şi practică. Începeţi prin a respecta o regulă simplă: Nu vă reproşaţi nimic din ceea ce nu i-aţi reproşa unei alte persoane.

Cum putem transforma gândurile negative în gânduri pozitive

Gânduri negative
1. Nu am făcut niciodată acest lucru.

2. Este prea complicat pentru mine.

3. Nu am suficiente resurse.

4. Nu am timp.

5. În niciun caz nu va fi un succes.

6. Este o schimbare radicală.

7. Nimeni nu se deranjează să discute cu mine.

8. Nu cred că voi face faţă acestei încercări.

Gânduri pozitive
Este o oportunitate de a învăţa ceva nou.

Voi aborda problema din mai multe unghiuri.

Necesitatea este mama invenţiei.

Trebuie să-mi reevaluez priorităţile.

Nu voi renunţa. Voi face tot posibilul să reuşesc. Merită să încerc.

Trebuie să fiu o persoană deschisă şi sociabilă.

Voi încerca de câte ori va fi nevoie pentru a reuşi.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite