Operaţiunea ghiozdanul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Operaţiunea ghiozdanul
Operaţiunea ghiozdanul

Până la deschiderea oficială a anului şcolar socotim un A.M.R. de 12 zile. Părinţii au pornit deja în goana după rechizite, mai atenţi la preţuri şi la oferte decât în anii trecuţi. Oferte, modă, aglomeraţie, alergătură. Toate sunt cuvinte-cheie în mintea mămicilor care drămuiesc bugetul destinat preparativelor pentru începerea şcolii.

Au mai rămas 12 zile până când elevii se vor „înrola“ pentru 35 de săptămâni de şcoală, fix 173 de zile lucrătoare, lucru deja stabilit de oficialii din învăţământ.

Un A.M.R. - „au mai rămas“, cum spuneau soldaţii care aşteptau să fie lăsaţi la vatră -, destul de strâns care justifică agitaţia din marile magazine şi din centrele comerciale. Acum se dă bătălia pentru cele mai „cool“ ghiozdane, rechizite şi hăinuţe pentru care copiii noştri vor fi atât de invidiaţi de ai altora.

Comercianţii au deschis raioane speciale, au lansat deja pliantele cu oferte şi au stabilit perioade de reduceri la produsele de sezon, majoritatea între 20 august şi 20 septembrie.

Şcolarul high-tech

S-au dus vremurile când stiloul chinezesc nou, cu peniţă de aur, era mândria şcolarului. Pentru începutul şcolii, părinţii pun bani deoparte pentru un calculator mai performant, pentru un telefon mobil nou sau chiar pentru un notebook.

Ghiozdanele de ultimă generaţie sunt dotate cu spaţii speciale pentru laptop şi iPod sau telefon, precum şi cu fante pentru conectarea căştilor audio. Special pentru cei mici găsiţi pe piaţă notebook-ul e’Café, cu procesor Intel Atom de 1,6 GHz şi o memorie de 1GB, care cântăreşte doar 1,2 kg (949,9 lei, la Carrefour).

O variantă mai scumpă e A250BK Acer, tot cu memorie de 1GB (1.299 lei, în magazinele Carrefour). Un pachet PC care include computerul, boxe, LCD, tastatură , mouse şi o imprimantă multifuncţională costă, tot în oferta Carrefour, aproape 1.400 de lei.

Ca tacâmul să fie complet, puteţi să-i cumpăraţi celui mic un „webcam animăluţ“, cu rezoluţie de 1,3 megapixeli (24,99 lei, la real-, Hypermarket). Hârtia albastră cu care părinţii îşi înveleau caietele şi cărţile e de mult depăşită. Acum se poartă coperţile din plastic holografice (0,99 lei, la Carrefour).

Cumpărături în tranşe

Markerele pentru copii care se vând în seturi de 60 de bucăţi (56,33 lei la Diverta) au înlocuit creioanele colorate. Plastilina şi creta colorată sunt de import şi se vând ambalate în găletuşe din plastic. Pentru modelarea lor, elevul ar trebui să folosească un accesoriu indispensabil în zilele noastre - un şorţ special, pe care îl găsiţi la raioanele de rechizite din hipermarketuri.

Reprezentanţii lanţurilor de magazine ne-au declarat că achiziţiile pentru începerea şcolii se realizează în două tranşe. „Articolele de bază necesare începerii anului şcolar (hăinuţe, articole de încălţăminte, caiete, ghiozdane, penare, instrumente de scris) sunt cumpărate din timp, cu cel puţin o săptămână - două înainte de începerea anului şcolar.

Apoi, de obicei, în funcţie de cerinţele cadrelor didactice, părinţii vin să ia şi manuale, cărţi de lecturi suplimentare, dicţionare sau alte tipuri de caiete speciale“, ne-a declarat Andreea Mihai, director de marketing la Carrefour
România. 

Cumpărături pentru cei mici după bugetul părinţilor

Începutul anului şcolar în plină criză a schimbat ceva din comportamentul consumatorilor, spun retailerii. „Părinţii cumpără aceste produse deoarece le sunt necesare copiilor la şcoală, în schimb sunt mai prudenţi şi mai atenţi la preţuri“, spune Andreea Mihai, director de markering Carrefour. Verifică atent promoţiile şi aleg produsele cu preţuri mai mici, adaugă Mirela Surghie, media manager real,-Hypermarket.

Soluţii la pachet

Pentru acest sezon, majoritatea retailerilor au pregătit pachete speciale de rechizite, acestea având preţuri mai mici decât dacă produsele ar fi cumpărate separat de pe raft. De exemplu, pachetul destinat claselor III-IV, oferit de Carrefour, costă 10,99 lei şi este format din trei caiete dictando, trei caiete de matematică, caietele de biologie, geografie şi muzică, blocul de desen şi un pix mecanic.

Un pachet similar există şi pentru clasele de gimnaziu, dar include mai multe produse şi costă 19,9 lei. Şi la real-,Hypermarket găsiţi pachete speciale cu ghiozdane dotate cu caiete şi cu instrumente de scris.

Marca proprie a magazinelor este un alt mod de a facilita accesul la rechizite mai ieftine, Carrefour oferind deja stilouri, seturi de geometrie şi alte produse sub brandul No. 1.

Liste mai scurte

„Facem liste mai scurte, cumpărăm mai puţine caiete de un fel, din cauză că nu avem foarte mulţi bani după concediu şi mai putem lua câte ceva şi în timpul anului. Mai folosim uniforma de anul trecut, înnoim doar cămăşile“, ne-a declarat o mamă aflată la cumpărături. Pentru băiatul ei din clasa a VI-a, femeia a estimat că bugetul pentru rechizite şi ghiozdan ajunge la 160 de lei, fără prea mari pretenţii.

Caiete, ghiozdane şi penare cu eroi din desenele animate

image


Caietele A5, cele mai căutate produse, au preţuri de la 0,25 lei ,la real,-Hypermarket. La Carrefour le găsiţi la pachete de trei bucăţi la preţ de două. Printre preferatele copiilor se numără cele cu coperţi inspirate din desene animate sau din filme, cum ar fi cele din colecţiile Power Rangers, High School Musical, Camp Rock, Hannah Montana sau Spider-Man. Cele mai scumpe costă aproape 6 lei/bucata.

image

Pixurile, cariocile, acuarelele, dar şi creta colorată sau plastilina sunt indispensabile în ghiozdanele celor mici. Plastilina cu batoane în zece culori costă 3,9 lei (Carrefour), cariocile în 24 de culori fac 16 lei, iar pachetul de şase coli de hârtie creponată - 4,69 de lei.

image

Ghiozdanul poate fi unul simplu, de 6,99 lei (real,-Hypermarket), sau unul sofisticat, de tip ergo, din material antibacterian (199 lei, la ofertă, în real-Hypermarket). Se vând bine şi cele din colecţiile Barbie, Bratz (149 de lei, de la Viamond). La acestea pot fi „asortate“ caiete cu spiră, penare şi etichete şcolare.

image

Penarul este un accesoriu de bază în arsenalul oricărui elev. Modelele sunt foarte colorate, inspirate din filmele pentru copii şi din desene animate. Preferatele fetiţelor sunt penarele Hello Kitty, în timp ce băieţii merg pe mâna eroilor din Power Rangers.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite