VIDEO „Omul de oţel“ pleacă pe front în cinci ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Costume asemănătoare celor ale protagoniştilor din filmul SF „Omul de oţel“ le vor da soldaţilor puteri de supererou. O companie americană a realizat prototipul unui costum robotizat care-i permite utilizatorului să ridice de sute de ori greutăţi de 70 de kilograme aparent fără niciun efort.

Costumul XOS 2 este ca un exoschelet (schelet extern) din metal, o combinaţie de structuri, senzori şi motoare acţionate printr-un sistem hidraulic, scrie „Los Angeles Times". Prototipul robotizat îi dă utilizatorului forţa a doi sau trei soldaţi, spune producătorul. Îi poate ajuta pe militari să ridice obiecte grele, echipamente, butoaie cu apă, provizii, cutii cu muniţii sau proiectile pentru tancuri.

Compania Raytheon

Sarcos a lansat costumul la începutul săptămânii, la sediul din Salt Lake City, şi a anunţat că este mai rapid, mai puternic, mai rezistent şi mai economic decât versiunea precedentă. Cu ajutorul acestui prototip realizat pentru armata americană, soldaţii pot ridica greutăţi de nenumărate ori fără să obosească. Dar costumul este suficient de manevrabil pentru a-i permite utilizatorului să joace fotbal, să lovească un sac de box, să facă flotări sau să urce scări şi rampe, potrivit MSNBC.com.

Scopul prototipului realizat de Raytheon este să uşureze munca soldaţilor care sunt nevoiţi să ridice echipamente grele în fiecare zi. „Aceste mişcări repetate şi efortul depus pot duce la rănirea soldaţilor", spune Rex Jameson, de la departamentul de teste al companiei.

Soluţie pentru problemele militarilor

„Trimiterea exoscheletelor în teatrele de operaţiuni este inevitabilă în opinia mea", explică un alt reprezentant al Raytheon Sarcos, Fraser Smith. „Este mare nevoie de ele şi cred că armata le consideră o soluţie viabilă pentru mai multe dintre problemele cu care se confruntă. Cu o implicare consecventă, ar putea fi folosite în cinci ani."

Actorul Clark Gregg, care joacă în ambele filme din seria „Omul de oţel", a fost invitat în laboratorul de cercetare al Raytheon pentru a proba costumul. „Este cea mai apropiată versiune de costumul «omului de oţel». Este remarcabil că se transformă în realitate atât de rapid. De-abia aştept să văd XOS 3", a declarat actorul.

Echipamentul le va permite soldaţilor să manevreze proiectile, dar şi să fie suficient de agili pentru a face flotări

image

Proiecte similare

O altă companie americană, Lockheed Martin, a câştigat în vară un contract de peste un milion de dolari pentru a realiza un exoschelet robotizat pentru armata americană - HULC - tot pentru a-i ajuta pe soldaţi să manevreze echipamentele grele şi pentru a reduce accidentele cauzate de astfel de activităţi.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite