Ochelarii de soare, o modă sănătoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se poartă ochelari de soare în toate formele şi culorile. Important e să-i alegeţi corect. Cu cât sunt mai mari, cu atât mai bine. E principala regulă pentru ochelarii de soare la modă în acest sezon. Nu uitaţi însă de protecţia împotriva ultravioletelor.

Trendul în materie de ochelari de soare e impus de vedetele de la Hollywood, care se afişează cu cele mai noi modele de ochelari semnate de marile case de modă.

Dacă designerii mai extravaganţi ca Vivienne Westwood au optat pentru ochelari ce seamănă mai degrabă cu măşti de bal, ochelarii Prada rămân sobri, cu rame supradimensionate, pătrate sau rotunjite, în nuanţe de violet, maro sau gri.

Totuşi, caracteristica sezonului e varietatea de forme a ramelor: se poartă rotunde, ovale, pătrate, rombice, în formă de ochi de pisică sau de aripi de fluture.

Stilul retro rămâne la modă. De la ramele foarte groase tip anii ’50, la cele rotunde minuscule, în culori aprinse, purtate de vedetele anilor ’70 John Lennon sau Elton John. Diferenţa este că ochelarii cu rame rotunde şi mici sunt purtaţi în acest sezon numai de femei.

Ochelarii „aviator“ sunt încă la modă

Ochelarii „de aviator” se poartă în continuare, iar Ray Ban propune chiar întoarcerea la forma clasică a ramelor ochelarilor purtaţi de piloţii americani din anii ’50, dar în culori mai îndrăzneţe, albastru sau alb.

Lentilele în degrade sunt o altă noutate a sezonului. În nuanţe de bej, lila sau gri, acest tip de lentile sunt mai închise în partea de sus şi se poartă pe rame în culori tari, contrastante. Unii designeri au folosit degradeul şi pe ramele ochelarilor.

Cum ne protejăm ochii de radiaţiile solare

Medicii atrag atenţia că pentru ochelarii de soare mai importantă decât forma lentilelor la modă într-un sezon sau altul este protecţia pe care o oferă împotriva razelor solare dăunătoare.

Purtaţi ochelari de soare ori de câte ori vă expuneţi ochii radiaţiilor solare, indiferent dacă este vară sau iarnă, însorit sau înnorat.

Verificaţi eticheta atunci când cumpăraţi o pereche de ochelari de soare. Ideal este să ofere protecţie împotriva razelor ultraviolete între 99 şi 100% şi să blocheze între 75 şi 90% din lumina vizibilă. 

Ultravioletele pot provoca afecţiuni grave ale ochilor, cum ar fi cataracta sau degenerarea maculară (distrugerea ţesuturilor nervoase de la nivelul ochilor).

Asiguraţi-vă că lentilele ochelarilor nu au imperfecţiuni şi nu distorsionează imaginea.

Cumpăraţi ochelarii de soare numai din magazinele de optică sau din farmacii.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite