Ochelari după reţetă şi tendinţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerea ochelarilor de vedere se face după prescripţia medicului, dar ţine cont, din ce în ce mai mult, şi de modă. Deşi sunt meniţi să corecteze un viciu de vedere, ochelarii au depăşit de mult statutul de „tratament” şi au devenit un accesoriu care se supune tendinţelor modei.

În ceea ce priveşte alegerea lentilelor, din sticlă sau plastic, balanţa înclină din ce în ce mai mult spre cele din urmă, mai scumpe, mai uşoare şi mai performante. Pentru dioptrii mari sunt disponibile lentile din plastic cu indice mare de refracţie, adică mai subţiri, dar cu aceeaşi putere optică.

La capitolul proprietăţi, lentilele pot fi fotocromatice, care reacţionează la lumină pentru a proteja ochiul, sau antireflex, recomandate pentru lucrul la computer sau şofatul pe timp de noapte.

Există şi lentile bifocale, pentru cei care au probleme de vedere şi aproape, şi la distanţă, iar cele mai performante sunt progresivele, recomandate celor care au nevoie de ochelari pentru distanţă, semidistanţă şi aproape.

Preţurile lentilelor variază între 170 de lei şi 2.000 de lei perechea, în magazinele Optiplaza. La Sover, cele mai ieftine lentile, cele simple din plastic, costă 71 de lei bucata, iar cele mai scumpe, progresive, ajung până la 980 de lei bucata.

Cum alegem ramele

Dacă vă interesează varietatea de culori şi forme, puteţi alege rame din plastic, uşoare şi hipoalergice. Ramele din metal pot fi din aliaje cu nichel, care pot da însă alergii, din titaniu, din ce în ce mai folosite, pentru că sunt foarte uşoare şi rezistente, sau oţel inoxidabil, care sunt hipoalergice şi mai convenabile ca preţ. Designerii cu pretenţii folosesc şi o combinaţie de aluminiu şi silicon pentru a fabrica rame uşoare şi rezistente, dar şi aplicaţii din argint, aur, lemn, os sau pietre preţioase.

În colecţiile 2009 predomină stilul office, cu linii simple şi culori mai sobre faţă de moda acestui an, în culori îndrăzneţe, forme ciudate şi cu ornamente extravagante.

La Optiplaza, ramele costă între 150 de lei şi 1.200 de lei, iar la Sover, între 100 şi 2.000 de lei.

Lucrul cel mai important: o prescripţie corectă

Directorul Spitalului de Urgenţe Oftalmologice din Bucureşti, Monica Pop, spune că, în special până la vârsta de 40 de ani (când ochiul poate încă să compenseze defectele de vedere), prescripţia de ochelari trebuie făcută numai în urma unei măsurători de autorefractometrie (dioptron).

„Ochiul trebuie să fie în repaus şi cu pupila dilatată”. Orice senzaţie neplăcută, ameţeli, dureri de cap înseamnă că ochelarii nu sunt buni. În cazul în care diferenţa dintre ochi este mai mare de trei dioptrii, nu se mai pot prescrie ochelari, ci lentile de contact, a completat oftalmologul.




Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite