Oceanul Pacific, traversat pe pet-uri reciclate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un echipaj britanic a traversat Oceanul Pacific într-un catamaran construit din sticle de plastic reciclate. Vasul, care măsoară peste 18 metri în lungime şi care a fost construit aproape integral din materiale reciclate, a ancorat duminică în portul Nossa din Queensland, după o călătorie de aproape 8.000 de mile marine şi patru luni între coasta Californiei şi ţărmul Australiei, informează „The Daily Mail“.

Catamaranul, supranumit „Plastiki", a plutit pe apele oceanului în ciuda valurilor uriaşe şi a furtunilor datorită celor 12.500 de sticle din plastic ataşate de corpul navei cu un adeziv din nuci de acaju şi zahăr.

Cum a fost construit

Ecologistul David de Rothschild, „creierul" proiectului, şi-a dorit ca expediţia să fie cât mai „verde" şi a recrutat o echipă de ingineri şi de arhitecţi navali pentru a construi catamaranul. Astfel, o ţeavă veche, din aluminiu, pentru apă a fost montată pe post de catarg, iar bucăţi de plastic reciclat au susţinut pânzele ambarcaţiunii.

Câteva panouri solare şi o turbină de vânt au produs mare parte din electricitatea necesară celor şase membri ai echipajului. Restul energiei electrice folosite a fost generat de nişte biciclete la care s-a pedalat. Mai mult, echipajul şi‑a amenajat pe puntea înghesuită o parcelă pe care a cultivat mâncarea necesară călătoriei.

Pe traseu, „Plastiki" a navigat printr-o mare de gunoi plutitor, cunoscută ca şi „Marea Pată de Gunoi din Pacific", formată din 100 de milioane de tone de plastic, ce se întind pe o suprafaţă de două ori mai mare decât cea descrisă de graniţele Franţei. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite